Hlavní obsah

Šance pro Dostála? Anaheim podruhé stáhl českého gólmana z farmy

Anaheim

Český hokejový brankář Lukáš Dostál byl povolán z farmy v San Diegu z nižší AHL do prvního týmu Anaheimu a v pátečním zápase proti Arizoně (3:1) kryl záda Anthonymu Stolarzovi. Dostál nahradil Johna Gibsona, který se necítil dobře, ale test na covid-19 měl negativní.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový brankář Lukáš Dostál na archivním snímku z MS dvacítek v Ostravě.

Článek

Jednadvacetiletý Dostál stále čeká na premiéru v NHL. Podobným způsobem byl připraven už v říjnu v duelu proti Minnesotě (1:2), kdy také chytal Stolarz a Gibson byl mimo hru kvůli zranění. Dostál v této sezoně AHL odchytal dva zápasy s průměrem 3,53 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 88,1 procenta.

Minulou sezonu začal ve finském Ilvesu Tampere a potom chytal za San Diego. V AHL má z 26 utkání základní části průměr 2,92 inkasovaného gólu na utkání a úspěšnost zákroků 91,4 procenta. Ve třech duelech play off si držel průměr 2,55 gólu a úspěšnost 93,5 procenta.

Anaheim draftoval Dostála v roce 2018 ve třetím kole na 85. místě. Účastník jednoho mistrovství světa osmnáctek a dvou světových šampionátů dvacítek dostal v české extralize v Kometě příležitost jen ve dvou utkáních v sezoně 2018/19. Potom našel uplatnění v Ilvesu Tampere, kam jej Anaheim uvolnil i v ročníku 2019/20.

Reklama