Hlavní obsah

Šarvátka mezi spoluhráči, běsnící trenéři. Východ NHL zdivočel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětibodová ztráta na play off v této fázi sezony NHL už je celkem dost. Na druhou to ale není nic nepřekonatelného. Chytnout slinu před koncem základní části může znamenat i velkou výhodu v bojích o Stanley Cup. Na Východě se do nich snaží natlačit hned pět týmů, které jsou momentálně pod čarou.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Útočník Philadelphie Flyers Owen Tippett při zápase NHL

Článek

Triu odpadlíků Montreal, Ottawa, Columbus zbývá jen teorie. Pak je tu ovšem kvintet, který to ještě nevzdal. Pittsburgh (ztráta -7 bodů), New Jersey (-6), Buffalo (-5), Washington (-1) a NY Islanders (-1).

„Kolem vás všichni bodují, takže důležitý je trend a ten v našem případě nevypadá dobře,“ prohlásil o Devils nejproduktivnější hráč jejich historie Patrik Eliáš. New Jersey prohrálo sedm z posledních deseti zápasů. A jejich legenda není optimistická.

Zato Washington vyhrál čtyřikrát ze šesti startů, naposled zásluhou 841. gólu kariéry Alexandra Ovečkina 2:1 ve Vancouveru. A Capitals se najednou cítí silní. „Hrajeme dobře, jeden za druhého. Pokud v tom budeme pokračovat, máme šanci,“ věří Tom Wilson, že se jeho tým po loňské absenci do play off vrátí.

Jenže během pár zápasů to může být zase všechno jinak. A v tomto období každé zaváhání nabírá fatální konce. A tak není divu, že kouč Islanders Patrick Roy ‚chytl nerva‘ po domácí ztrátě s Ottawou (3:4 v prodloužení).

„Ten zápas jsme odevzdali. V téhle fázi sezony nestačí být dobrý, pokud chceme vyhrát ty velké zápasy, a to pro nás velký zápas byl! V útoku jsme se snažili hrát až moc na krásu. Ale počítají se i škaredé góly,“ hudral Roy. Islanders se přitom šesti výhrami v řadě dostali mezi osmičku, tři po sobě jdoucí prohry je z ní zase vyšoupli.

Jako při jízdě na zběsilé horské dráze si museli připadat i fanoušci a hráči Detroitu. Po šesti výhrách v řadě zavládla mezi Red Wings euforie, které ovšem hned dala facku série sedmi porážek. Během tréninku se tak do sebe pustili obránce Ben Chiarot se švédským útočníkem Lucasem Raymondem. Spoluhráči je nakonec od sebe museli odtrhnout.

Ale pročištění vzduchu možná trochu pomohlo. Detroit získal první březnové body v sobotu proti Buffalu.

V ohrožení by se teď měla cítit i v této sezoně nad očekávání dobře hrající Philadelphia, jejíž kouč John Tortorella se v sobotu vrátil na lavičku Flyers po dvouzápasové suspendaci za svou tirádu v utkání s Tampou (0:7). Známý zuřivec už byl v minulosti trestán za potyčku s fanouškem i snahu proniknout do kabiny soupeřů a vyřídit si to s jejich koučem. Poslední extempore, kdy přes výzvy sudích nechtěl opustit střídačku, ho navíc stálo 50 tisíc dolarů.

Tortorella rozhodně nemůže být v klidu, i když Philadelphia má na třetím místě Metropolitní divize náskok tří bodů. Islanders a Washington mají o dva odehrané zápasy méně.

„Člověk by ale neměl moc spekulovat, to vás jen vyvádí z koncentrace,“ tvrdil kouč Buffala Don Granato.

Zainteresovaným týmům schází v základní části odehrát ještě 14-16 zápasů neboli 28-32 bodů. Urvat co nejvíc bude i záležitost psychiky. Semknutá mužstva, silné individuality, kvalitní koučink. To jsou během vyvrcholení základní části ty nejdůležitější faktory. I když nervy budou pochodovat čím dál víc.

Reklama