Hlavní obsah

Sekera se netrestala. Nejlepší nováček sklízí obdiv, ale teď už vypěnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že bude vyhlášen nejlepším nováčkem sezony a odnese si Calder Trophy, pochybuje jen málokdo. Connor Bedard se po šesti týdnech nucené pauzy vrátil do NHL ve formě. S Chicagem ale dál vymetá tabulkový suterén a frustrace 18letého útočníka občas vybublá.

Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Vycházející hvězda Chicaga Blackhawks Connor Bedard.

Článek

V noci na pátek Blackhawks na Colorado neměli a schytali doma debakl 0:5. Na obránce se rozčiloval gólman Petr Mrázek, na sudí zase Bedard, když mu zadák Avalanche Josh Manson beztrestně sekl do rukavice, až 18letému útočníkovi upadla hokejka. Pokaždé, když se objevil v útočném pásmu, věnovali hosté Bedardovi nadstandardní péči, aby zelenáče rozhodili. A tato taktika byla velmi efektivní.

„Jen jsme soupeře pozorovali, jak si dělají, co chtějí,“ uznal obránce Chicaga Jarred Tinordi.

Někdy ale i Bedardovi protivníci jen zírají, co loňská jednička draftu předvádí. „Connor je třída. Na takovém hráči je radost postavit nový tým. Umí věci, o kterých se jiným nesní,“ vykládal detroitský Patrick Kane, který v letech 2010, 2013, 2015 pomohl Chicagu vyhrát tři Stanley Cupy.

Po svém návratu z marodky Bedard v sedmi zápasech nasbíral sedm bodů (2+5) a spousta jeho oku lahodících akcí navíc zůstala nedotažena. Na čele bodování nováčků má nyní 40 bodů (17+23), o šest víc než druhý Brock Faber z Minnesoty, který ale odehrál o 14 zápasů víc…

„Umí si udělat prostor, k tomu má neskutečný přehled o spoluhráčích. Každý, kdo s ním hraje, se musí považovat za šťastného člověka,“ pobavil kouč Caroliny Rod Brind’Amour.

„Nejpůsobivější ale je, jak zvládl skok z juniorského hokeje do NHL,“ říká i Macklin Celebrini, který je považován za příští jedničku draftu.

Občas jsou to ale pro Bedarda mezi dospělou konkurencí dost drsné lekce. Za pár sezon by ale chtěl dosáhnout met, kde se nyní pohybuje coloradský Nathan MacKinnon. Jako druhý hráč v sezoně po Nikitovi Kučerovovi z Tampy dosáhl rychlík z Denveru v zápase s Chicagem hranice 100 bodů.

Reklama