Hlavní obsah

Sen o NHL nevyšel. Gólman Málek už slavil odchod do zámoří, agent však jen sliboval

Vybojoval s pražskou Slavií mistrovský titul a už se viděl v nejslavnější lize světa. Podle všeho nebyl daleko od smlouvy s Philadelphií Flyers. Nakonec však hokejovému brankáři Romanu Málkovi zůstaly jen oči pro pláč. „Agent Svoboda mi volal z Ameriky, že je to domluvený. Tak jsem to oslavil, řeč byla o jednocestné smlouvě, bavili jsme se i o penězích," vzpomíná bývalý gólman Slavie v pořadu Příklep na Sport.cz. Pak přišel tvrdý návrat do reality. „Když jsem se s agentem potkal v Praze, tak mi oznámil, že to nevyšlo."

Proč nevyšel přestup do NHL? Roman Málek vypráví v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Vzpomínky na dobu, kdy měl blízko k angažmá v NHL, Romana Málka i po letech zabolí. „Když se bavíme o tom, co by člověk udělal v kariéře jinak, tak by to bylo tohle," říká bez rozpaků, když se rozpovídá o nepovedených námluvách směrem do zámoří. Výborného gólmana totiž vypekl jeho agent Petr Svoboda. „Nebyl to ale ten hráč!" upozorní Málek na pouhou shodu jmen se střelcem legendárního zlatého gólu z Nagana.

Jak se tedy k agentovi dostal? „Fungovalo to tak, že v osmnácti Růža na Slavii říkal, přijde za tebou agent, podepiš ho. Člověk si nechtěl dělat zle, tak ho podepsal," krčí rameny. Gólman prostě poslechl legendu Slavie i českého hokeje.

Hokejový pořad Příklep s bývalý gólmanem Romanem MálkemVideo: Sport.cz

K odchodu za lepším nemohla být lepší chvíle. Slavia udělala titul, řada hráčů se s klubem z pražských Vršovic rozloučila a rozprchla se za hranice. „Chtěl jsem odejít, Růža ale říkal, ať zůstanu, že mě pustí příští rok," líčí gólman, jehož syn nyní chytá právě za Slavii a vede si náramně.

Nový český gólman v NHL? Hodně ho tlačili do áčka, ale tam byl Frodl, vzpomíná kouč v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Nakonec to vypadalo, že i Málek zvedne kotvy. „Agent volal, že je to domluvený a půjdu do Phily. Já byl zrovna na tenisovém turnaji v Prostějově, tak jsme to tam rovnou oslavili. Jenže, když jsme se později setkali, tak řekl, že to nevyšlo. Zůstal jsem tak ve Slavii, on mě utěšoval a říkal, že má na manažera číslo pomalu až na noční stolek. A že další rok to vyjde," vypráví Málek.

A co víc, za pár měsíců balil. Jenže ne do ciziny, ale do Plzně, kam byl ze Slavie vyměněný. „Změnil jsem agenta, vzal jsem si Roberta Spálenku, ten mi řekl svoje. Takže to nevyšlo. A mě čekal vlastně scénář, který měl Ujča (Viktor Ujčík). Ten mohl jít do Montrealu, ale neodešel. Rozdíl byl akorát, že já jsem odejít chtěl. Dovolím si říct, že kdybych měl v tý době za agenta Spáliče, tak jsem určitě odešel."

Reklama