Hlavní obsah

Šest asistencí za večer! McDavid dohnal Pastrňáka a cílí na vedoucí duo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když při víkendové porážce 0:4 v Los Angeles Connor McDavid zuřivě zlomil hokejku o mantinel, bylo jasné, že to brzy někdo odnese. V noci na středu kapitán Edmontonu roztáhl křídla proti Detroitu (8:4), který pomohl zničit šesti asistencemi. Na třetím místě statistik tak už dohnal Davida Pastrňáka. Oba jsou na metě 77.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Hvězda Edmontonu Connor McDavid

Článek

Bostonský lídr prožil bodově solidní (0+2) duel s Tampou, i když v něm neproměnil nájezd v rozstřelu a domácí tak prohráli 2:3. Jenže McDavid nasadil úplně jiné obrátky. Poprvé v kariéře měl více než čtyři asistence a zaznamenal svůj druhý šestibodový zápis v kariéře. Zároveň ve svém 616. zápase překročil hranici 600 asistencí!

Rychleji to před ním v dějinách NHL stihli pouze Wayne Gretzky (416), Mario Lemieux (514) a Bobby Orr (608). Fíha!

Po 40 minutách utkání Oilers s Red Wings byl přitom stav 3:3 a McDavid měl do té doby asistence jen dvě. Pak se ovšem rozmáchnul. „Dali jsme Detroitu spoustu šancí, samostatných nájezdů. Útočníci neodváděli dobrou práci při defenzivě. Ještě že nás zachraňoval Stu (gólman Skinner),“ popisoval počáteční problémy McDavid, kterému jedna gólová přihrávka chyběla k vyrovnání rekordu NHL, který drží Gretzky a Billy Taylor.

Večer, kdy měl jeden hráč šest asistencí, zažila zámořská soutěž sedmadvacetkrát, ale teprve potřetí za posledních 26 let. McDavid však dokázal napodobit svého spoluhráče Leona Draisaitla (31. ledna 2021) a obránce Pittsburghu Krise Letanga (27. prosince 2023).

„Když hrajete s dobrými hráči, tak to pomáhá,“ líčil McDavid, jehož asistence pomohly ke gólům pětici Ceci, Bouchard, Holloway, Nugent-Hopkins (2×) a Kane. Ten dostal od svého kapitána krásný dárek v podobě ideálního pasu před brankoviště, který kanadská hvězda opentlila spektakulární otočkou. Obránce Red Wings Moritz Seider byl odsouzen do role statisty.

„Do začátku třetí třetiny jsem myslel, že jsme při hlídání McDavida odvedli docela dobrou práci,“ nechápal německý zadák.

„Connor nám získal dva body, hrál neuvěřitelně. Myslím, že byl po LA trochu naštvaný a bylo to znát. Hrál s ohromným zápalem, to jsem asi ještě nikdy neviděl,“ mínil Cody Ceci.

McDavid nyní bodoval v 19 domácích zápasech v řadě, v nichž nasbíral 46 bodů. „Od úvodního buly až do okamžiku, kdy se ozve závěrečná siréna, je na misi. Takhle zažraný je ale i na každém tréninku a bylo jen otázkou času, kdy se to projeví,“ tvrdil Dylan Holloway.

Pětinásobný držitel Art Ross Trophy se tak opět přihlásil do dostihů o lídra produktivity, i když jeho ztráta na vedoucí dva muže statistik je stále poměrně velká. Na Nikitu Kučerova z Tampy mu chybí 13 bodů, proti Nathanu MacKinnovi z Colorada je minus 10. Edmontonu ale schází odehrát do konce základní části ještě 33 zápasů. A to je dost času, aby McDavid něco udělal i s tímto deficitem.

Reklama