Hlavní obsah

Mrázka si jiný klub v NHL nevzal, Toronto navíc přišlo o Säteriho

Aktualizováno

Hokejového brankáře Petre Mrázka si nestáhl žádný klub ze seznamu volných hráčů, kam jej zařadilo Toronto. Plánované řešení situace v brankovišti se ale Maple Leafs zkomplikovalo, protože kanadský celek přišel o plánovanou posilu Harriho Säteriho. S finským reprezentačním gólmanem, který národnímu týmu výrazně pomohl v únoru k triumfu na olympijských hrách v Pekingu, sice Toronto podepsalo kontakt, ale nejdříve ho muselo zařadit na takzvaný waiver list. Odtud si jej vzala Arizona.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Petr Mrázek během utkání NHL pod širým nebem proti Buffalu.

Článek

Mrázek před sezonou podepsal s Maple Leafs tříletou smlouvu na 11,4 milionu dolarů. Třicetiletý brankář měl vytvořit dvojici s Jackem Campbellem, v novém působišti se mu ale zatím příliš nedařilo. Dosud zasáhl do 17 zápasů, ve kterých Javorovým listům pomohl k deseti výhrám. Má však úspěšnost zásahů pouze 88,4 procenta a průměrně inkasoval 3,48 gólu na utkání. Podle informací zámořských médií se Toronto snažilo Mrázka v minulých dnech neúspěšně vyměnit do jiného klubu.

Vítkovický odchovanec, který měl hned v úvodu sezony zdravotní problémy, vypadlze sestavy i při Campbellově zranění. Šanci k debutu dostal 10. března Švéd Erik Källgren, jenž je jedničkou i nyní.

Torontu nevyšel tah s angažováním Säteriho, který chytal za Novosibirsk v KHL. Dvaatřicetiletý finský gólman v Sibiru na začátku března předčasně ukončil smlouvu po ruské invazi na Ukrajinu. S Torontem Säteri, jenž se v minulosti snažil pět sezon do NHL bez větších úspěchů prosadit, podepsal kontrakt do konce sezony, ale po povinné nabídce jeho služeb konkurenci se stěhoval.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Radost hokejistů Toronta Maple Leafs po přestřelce na ledě Detroitu. Brankář Petr Mrázek (35) a hvězdný Mitchell Marner (16) slaví výhru.

Toronto, které je aktuálně šesté ve Východní konferenci NHL a má prakticky jistý postup do bojů o Stanleyův pohár, získalo ze Seattlu osmatřicetiletého obránce Marka Giordana. Společně s dosavadním kapitánem Krakena se do Kanady přesunul i útočník Colin Blackwell. Seattle za dva hráče získal volby ve druhém kole letošního draftu a ve třetích kolech v letech 2023 a 2024.

Reklama

Související témata: