Hlavní obsah

Skvělý hráč, skvělý charakter. Vegas se nemůže dočkat. S Hertlem v sestavě budeme silnější, říká kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo play off 2019. Asi nejlepší série, jakou Tomáš Hertl v NHL odehrál. Určitě nejvypjatější. Český útočník tehdy pomohl k fantastickému obratu Sharks, kteří s Vegas prohrávali už 1:3 na zápasy. V kabině Golden Knights se ještě najde dost pamětníků tehdejší řežby. Třeba Jonathan Marchessault, který v noci na neděli hattrickem skolil Detroit (5:3).

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Český útočník Tomáš Hertl ještě v dresu Žraloků

Článek

Po čtyřech zápasech se úřadující šampioni zase chytli a od nepostupových příček v Západní konferenci odskočili o osm bodů. Vegas se každopádně stalo vítězem páteční uzávěrky přestupů, když kromě příchodů Anthonyho Manthy a Noaha Hanifina šokovalo právě ziskem české hvězdy ze San Jose. Už tenhle fakt okamžitě zlepšil náladu v týmu.

„Skvělá posila. Vysoký a silný centr, který výborně útočí i brání,“ pochvaloval si kouč Bruce Cassidy. „Spousta lidí mi říkala, že má skvělý charakter. To je pro nás další plus, jsme za jeho příchod velice rádi.“

Hertl se doléčuje po operaci kolena a svému novému zaměstnavateli by měl být k dispozici ještě před koncem základní části. V San Jose ovšem zavládl po jeho odchodu smutek. Jednoduché loučení to po jedenácti letech nebylo ani pro třicetiletého forvarda.

„Když jsem v roce 2013 přijel do San Jose, bylo mi 19, v Americe jsem nikoho neznal a neuměl anglicky. Netušil jsem, kam mě kariéra zavede. V San Jose mě ale vzali za svého, otevřeli mi náruč. Tohle místo je pro mě domovem. Našel jsem si přátele, budoval kariéru, oženil se, narodily se nám tu naše dvě děti,“ děkoval Hertl.

Teď si chce splnit ale i sportovní sny. Stanley Cupu byl zatím nejblíž v roce 2016, kdy Sharks prohráli finálovou sérii s Pittsburghem v šesti zápasech. Poslední čtyři roky ale obměněný tým San Jose ani nepostoupil do play off.

„S Hertlem v sestavě budeme silnější,“ věří kouč posledních šampionů. Obhajoba nejcennějšího hokejového poháru přestala být v minulých letech něčím výjimečným. V roce 2017 to zvládli Penguins, v roce 2021 Tampa.

„Pro celou kabinu je to skvělý signál. Vážíme si, že vedení k tomu takhle přistoupilo. Teď je na nás, abychom očekávání potvrdili,“ řekl bek Golden Knights Brayden McNabb. „Hertl je vynikající. Nikdy se mi proti němu nehrálo dobře. Osobně ho sice tak neznám, ale slyšel jsem jen pozitivní věci.“

Přesilovky, oslabení, góly, asistence, spousta vyhraných buly. A také vlastnosti, jaké má mít lídr. Na to všechno se v Hertlově podání můžou fanoušci Vegas těšit.

Reklama