Hlavní obsah

Slovenská jednička draftu se trápí. Zámořští experti volají po změně

Během pár týdnů se slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský stal globální hvězdou. Reprezentaci dovedl k historickému bronzu na zimních olympijských hrách v Pekingu, poté se stal jedničkou draftu v NHL a v Montrealu ho přivítali ve velkém stylu. Jenže osmnáctileté hvězdičce se v posledních zápasech nedaří a v zámoří uvažují nad tím, zda by mu nebylo lépe v nižší AHL.

Slovenský hokejový talent Juraj Slafkovský očima českého novináře. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Nutno podotknout, že se netrápí jen Slafkovský, ale celý tým. Z posledních třinácti utkání dokázal vyhrát jen dvakrát, slovenský mladík nebodoval v jedenácti zápasech v řadě. Jeho úpadku si všímají i zámořští experti, včetně Marca Dumonta z webu Montreal Hockey Now.

„Slafkovského vývoj se v poslední době zastavil," píše Dumont. Podle něj je nejhorší to, že v sezoně, která by pro něj měla být klíčová, dělá velký krok zpět. Novinář naráží zejména na bídnou střelbu a produktivitu slovenského útočníka v posledních zápasech, kdy z deseti duelů vystřelil na soupeřovu klec pouze třikrát.

„Se Slafkovským na ledě má tým horší statistiky a skoro v každém střídání vyhoří. Když už si ho Canadiens nechali v prvním týmu, bylo by rozumné přemýšlet nad tím, jak může být znovu v útoku produktivní," analyzuje Dumont. Myslí si, že by Slovák měl jít do formace, kde se častěji dostane na led, jelikož ani jeho ice-time není oslnivý – v průměru kolem 12 minut.

„Pokud se pro něj nenajde místo v NHL a větší prostor na ledě, možná je na čase se kousnout a přeřadit ho do AHL, kde by dostal důležité herní minuty," myslí si expert. Slafkovského spoluhráč a kapitán Montrealu Nick Suzuki se však mladého parťáka zastává.

„Má to hodně těžké. Hrát v 18 letech NHL? Moc hráčů to nedokáže. On je tady a chce hrát a pomoct týmu. Tohle je jen součást procesu," říká kanadský útočník na adresu Slováka, který si v dosavadních 36 zápasech v nejvyšší zámořské soutěži připsal 10 bodů za 4 góly a 6 asistencí.

Reklama

Související témata: