Hlavní obsah

Smrt Pelleho dobyvatele. Tragédie švédského gólmana šokovala NHL

Philadelphia/Praha

Existují zprávy, kterým se zdráháte uvěřit, i když je vám jasné, že je to krutá pravda. Hokejoví fanoušci Philadelphie nevěřícně zírali před 35 lety na novinové titulky, které referovaly o tragické nehodě 26letého švédského gólmana Flyers Pelleho Lindbergha. Čerstvého vítěze Vezina Trophy, o kterém byli přesvědčeni, že jim vychytá Stanley Cup. Fatální nehoda z 10. listopadu 1985 ale sny rozmetala na prach.

Foto: Profimedia.cz

Pelle Lindbergh

Článek

"Věděli jsme od lékařů, že je to hodně zlé, ale netušili jsme, že tak moc," nechápal slavný Bobby Clarke, který už byl v té době generálním manažerem klubu. Postupně se začal dovídat, co se vlastně přihodilo.

Poslední hodiny Lindberghova života rekonstruuje kniha švédského novináře Thomase Tynandera z roku 2006. Na základě rozhovorů s gólmanovými přáteli, spoluhráči a svědky nehody sestavil časovou osu tragédie, ze které i po letech mrazí.

Lindbergh měl v té době ve Philadelphii na návštěvě rodinu ze Švédska, přiletěla matka,  švagr. V sobotu 9. listopadu však spoluhráči z Flyers vyrazili na večeři. V neděli nebyl trénink a další zápas se hrál až 14., takže se Lindbergh nechal zlákat.

Během pár hodin podle všeho vypil několik piv a patrně i drinků, celá seance se totiž protáhla do ranních hodin. Skupinka ponocovatelů se na parkovišti kolem páté hodiny rozhodovala co dál a Lindbergh se dvěma přátelům nabídl, že je vezme na brzkou snídani. Do Švédova Porsche 930 Turbo se chtěl vmáčknout i útočník Flyers Rick Tocchet, ale naštěstí pro něj už nebylo kam.

Vůz se třemi pasažéry vyrazil prudkou rychlostí. O Lindberghovi bylo známo, že má rád ostrou jízdu, u svého auta se taky vždycky rád fotil. Jeho poslední okamžiky jsou stále obestřeny tajemstvím.

Porsche narazilo do zídky u školy

Jisté je, že Lindberghovo Porsche ještě zastavilo na křižovatce. Jakmile naskočila na semaforu zelená, auto se s burácejícím řevem rozjelo. Asi po čtyř stech metrech silnice zatáčela doprava, červený sporťák ale pokračoval rovně. V plné rychlosti vzápětí narazil do zídky u školní budovy v Somerdale.

Lindbergha museli záchranáři z auta doslova vystříhávat. Po převozu do nemocnice u něj lékaři konstatovali beznadějný stav, jeho mozek nereagoval na žádné podněty. V pondělí dorazil do nemocnice i Lindberghův otec Sigge a rodiče dali svolení, aby byl jejich syn odpojen od přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Pelle Lindbergh

"Zabila ho kombinace rychlé jízdy a alkoholu," prohlásil detektiv Charles Pope, který nehodu vyšetřoval.

Velká kritika se okamžitě snesla na NHL i na kluby, které v té době nechávaly hráče 'pařit' bez hrozby jakýchkoli sankcí.

"Věděli jsme, jak moc má Pelle rád auta a jak rychle v nich jezdí. Měli jsme si o něj dělat větší starost," uznal Ed Snider, majitel Flyers . V Lindberghovi ztratili jedinečný talent, který měl nejlepší hokejové roky před sebou.

Zářil i proti Československu

Stockholmský rodák zářil už v juniorském věku. Na mistrovství Evropy do 18 let v Bremerhavenu vychytal zlato a proti druhému Československu, které tehdy reprezentovali např. Miroslav Fryčer, Anton Šťastný nebo Jiří Lála, zaznamenal čisté konto (4:0) a stal se nejlepším gólmanem turnaje.

Flyers si švédského mladíka vybrali ze 35. pozice draftu 1979. Začátky za oceánem prožíval krušné, ale naštěstí měl ve Philadelphii po boku mentora Bernieho Parenta, legendárního gólmana Flyers, který pro ně v letech 1974 a 1975 zařídil dva Stanley Cupy.

"Pelle byl jako můj syn. Fantastický brankář a skvělá lidská bytost," smutnil po tragedii Parent, jenž při slavnostním ceremoniálu v roce 1985 předával Lindberghovi jako prvnímu Evropanovi Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana základní části.

"Muž, jenž stojí po mé levici, mě naučil všechno o chytání i životě v Americe," děkoval Lindbergh, s nímž v roce 1985 prošli Flyers až do finále Stanley Cupu proti Edmontonu. Po úvodní výhře doplatili na řadu zraněných a podlehli Oilers v pěti zápasech, za poražené finalisty tehdy hrál i český obránce Miroslav Dvořák (1951-2008).

Kouzlu švédského gólmana podlehl také přísný kouč Flyers Mike Keenan, u kterého to jinak evropští brankáři neměli snadné (Dominik Hašek by mohl dlouze vyprávět o jejich vztahu v Chicagu).

Kanadský trenér se stal dokonce součástí jednoho z mnoha Lindberghových rituálů, když kývnul na dohodu, že si po každém vítězném zápase podají ruku. V sezoně 1984-85 si třásli pravicemi čtyřicetkrát v základní části a dvanáctkrát po zápasech play off. V další sezoně už bohužel jen šestkrát.

Číslo 31 už Flyers nenosí

14. listopadu 1985 nastupovali Flyers proti Edmontonu v hale Spectrum k prvnímu duelu po Lindberghově smrti. V soukromé lóži majitele Snidera seděla rodina zesnulého a sledovala třičtvrtěhodinový ceremoniál přerušovaný potleskem zarmoucených fanoušků.

Od mikrofonu ve středu ledové plochy, kde bylo z květin vyrobeno Lindberghovo číslo 31, promluvili kněz John Casey i dojatý Parent.

"Když jsem pak dával v první třetině gól, málem jsem se u toho rozbrečel," tvrdil po výhře 5:3 nad Oilers obránce Mark Howe.

Foto: Profimedia.cz

Legendární brankář Philadephie Pelle Lindbergh

Lindberghova jednatřicítka sice nebyla oficiálně vyřazena z kolekce Flyers, ale nikdo s ní od smrti švédského gólmana ve Philadelphii nehrál.

Jeho jméno nese pamětní trofej pro hráče Flyers, který oproti předchozí sezoně zaznamená největší zlepšení. V roce 2013 ji získal Jakub Voráček, o čtyři roky později Radko Gudas.

Fanouškům ve Philadelphii její udělování stále připomíná i smutný podzimní den, kdy před halou Spectrum visely americká a švédská vlajka na půl žerdi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.