Hlavní obsah

Šok a smutek v předvečer draftu. V Montrealu zemřel v 53 letech veterán NHL

Bývalý kanadský hokejista Bryan Marchment zemřel ve věku 53 let. Agenturu AP o tom informoval jeho agent, příčinu nečekaného úmrtí nesdělil. Někdejší hráč proslulý tvrdou fyzickou hrou měl skonat ve středu v hotelu v Montrealu, kam přijel jako skaut San Jose na letošní draft NHL.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Někdejší hokejový obránce Bryan Marchment - na archivním snímku z roku 2003 v dresu Colorada - zemřel náhle ve věku 53 let.

Článek

Trýznivou situaci komentoval přímo na místě i bývalý český útočník Jiří Hrdina, který vyrazil na draft coby skaut Dallasu. "Právě se stalo na stejném hotelu, kde bydlíme i my. R.I.P. Bryan...," uvedl trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a mistr světa z roku 1985 na svém twitteru.

Obránce Marchment strávil v NHL 17 sezon. Mezi lety 1989 a 2006 nastupoval za Winnipeg, Chicago, Hartford, Edmonton, Tampu Bay, San Jose, Colorado, Toronto a Calgary. Včetně play off odehrál 1009 zápasů.

Během své kariéry Marchment proslul tvrdou hrou na hraně, a často i za ní. V historických tabulkách mu s 2307 trestnými minutami patří 31. místo, během svých úvodních dvanácti sezon v zámořské soutěži byl 13x potrestán distancem.

Marchment pracoval jako skaut pro San Jose Sharks. V této roli také přijel na draft do Montrealu, kde ve středu zemřel. Jeho syn Mason hraje v NHL za Floridu. "Bryanova celoživotní láska k hokeji neměla obdoby, patřil mezi nejobětavější, nejtvrdší a nejdivočejší hráče, kteří kdy naskočili na led," uvedlo v prohlášení vedení San Jose.

Reklama