Hlavní obsah

Solidní forma, i když jen v AHL. O Vránovi se ale před šampionátem nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hraje o patro níž, než si představoval. Na pouhých 21 zápasů s bilancí 2+4 se smrsknula sezonní bilance Jakuba Vrány v St. Louis. Klub z Missouri ho po nevýrazných výkonech převelel na farmu do Springfieldu.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Jakub Vrána v dresu Springfieldu

Článek

Vránova mise u Blues je u konce. 28letý útočník odehrál svůj poslední zápas v NHL 9. ledna proti Floridě. Po loňské výměně z Detroitu a nadějném restartu se nyní vytrácel, až skončil v AHL. U Thunderbirds ale vítěz Stanley Cupu 2018 pookřál. Za 39 startů má součet 15+18 a je čtvrtým nejlepším střelcem týmu.

I když sestavovatelé české reprezentace pro mistrovství světa v Praze mají kromě hráčů NHL zájem také o některé členy záložních týmů, jako jsou Matěj Blümel (Texas), nebo Jiří Kulich (Rochester), s Vránou se v plánech nepočítá. Ačkoli bude volný už po základní části.

„Vedli jsme o něm debatu. Pod podmínkou výkonnosti a druhé stránky věci bychom o něj měli zájem. Teď je to ale v situaci, že to není hráč, který nás bude reprezentovat na mistrovství světa,“ řekl generální manažer Petr Nedvěd na konci ledna v pořadu Příklep na Sport.cz. Po návratu z další pracovní cesty za oceán už o Vránovi nemluvil vůbec.

Kouč Radim Rulík se s Vránou setkal loni v létě na srazu hráčů NHL během golfu v Berouně. Od té doby však kariéra šikovného útočníka, který během štace v Detroitu absolvoval pobyt v asistenčním programu, nabrala zase trochu jiný směr.

V St. Louis, kde v závěru ročníku 2022-23 nastřílel za 20 zápasů 10 gólů, ztratil důvěru kouče Craiga Berubeho, který českého hráče opakovaně kritizoval za malý zápal pro hru. A Vrána nepochodil ani u nového trenéra Drew Bannistera, jenž byl jmenován loni v prosinci.

Po této sezoně končí aktérovi 367 utkání NHL smlouva. U Blues už novou šanci nedostane a je otázkou, zda ho některý ze zámořských klubů ještě bude chtít podepsat. Snad ano. Spíš se ale spekuluje o návratu do Evropy.

Zájem pak neprojevuje ani reprezentace, za kterou Vrána odehrál tři šampionáty v letech 2019, 2021 a 2022. Pokaždé však jeho vystoupení provázely jisté rozpaky.

Před pěti lety přitom skvěle začal dvěma góly proti Švédům, následně ale přišla kritika Marka Sýkory a tehdejší kouč Miloš Říha Vránu degradoval do čtvrté formace. O dva roky později v Rize hrál rychlý bruslař a střelec se zraněným ramenem, k předloňskému bronzu z Tampere pak přispěl jediným gólem v 10 zápasech.

Loni už finský kouč nároďáku Kari Jalonen o Vránovy služby zájem neměl. A stejné to podle všeho bude i letos, kdy se bude hrát před domácími fanoušky pod Rulíkovým vedením.

Reklama