Hlavní obsah

Stamkos zůstává v Tampě Bay, podepsal osmiletou smlouvu. Další esa mění dres

Tampa Bay

Kanadský hokejový útočník Steven Stamkos podepsal novou osmiletou smlouvu s Tampou Bay na 68 miliónů dolarů a trh s volnými hráči si od 1. července nevyzkouší. Šestadvacetiletý dvojnásobný držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL tak zůstává v klubu, který si jej v roce 2008 vybral jako jedničku draftu. Stamkos byl poslední čtyři sezóny kapitánem Lightning. Některá jiná esa NHL naopak dres mění.

Foto: Mike Carlson, ČTK/AP

Steven Stamkos (uprostřed) se raduje se spoluhráčem z Tampy Martinem St. Louisem, vpravo rozhodčí Kelly Sutherland při utkání s Washingtonem.

Článek

Stamkos chyběl Tampě v závěru sezóny, protože od 31. března byl mimo hru kvůli krevní sraženině v pravé paži a vrátil se do hry v play off na jediný zápas. Nastoupil jen při porážce v rozhodujícím sedmém finále Východní konference s Pittsbughem (1:2).

V základní části si Stamkos připsal v 77 zápasech 64 bodů za 36 branek a 28 asistencí. S průměrným ročním příjmem 8,5 miliónu dolarů si polepší oproti dosavadnímu platu o milion dolarů. Končila mu pětiletá smlouva na 37,5 miliónu dolarů.

V NHL má Stamkos na kontě 569 zápasů a 562 bodů za 312 gólů a 250 asistencí. Ve 49 utkáních play off přidal 15 tref a 20 přihrávek. Maurice Richard Trophy získal v letech 2010 a 2012. Stříbrný medailista z mistrovství světa 2009 ve Švýcarsku bude reprezentovat Kanadu na podzimním Světovém poháru v Torontu.

Jones podepsal šestiletý kontrakt s Columbusem

Obránce Seth Jones podepsal šestiletý kontrakt s Columbusem, který jej získal letos v lednu z Nashvillu. Nová lukrativní smlouva zaručí jednadvacetiletému Američanovi průměrný roční příjem 5,4 miliónu dolarů. Dosud měl Jones podle nováčkovského kontraktu základní plat 925 tisíc dolarů za sezónu.

"Získat Setha Jonese bylo pro náš klub velice důležité a bylo pro nás prioritou, aby zůstal a dohodli jsme se na dlouhodobé smlouvě. Jsme šťastní, že se to povedlo. Má všechno, co by měl obránce mít. Věříme, že to bude na dlouhá léta náš lídr," uvedl na oficiálních stránkách klubu generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen.

Jones přišel do Columbusu výměnou za útočníka Ryana Johansena. Nashville si jej vybral v roce 2013 jako čtyřku draftu. V NHL za tři sezóny sehrál 240 zápasů a připsal si 83 bodů za 17 branek a 66 asistencí. V šesti duelech play off zaznamenal čtyři přihrávky. Loni získal v dresu USA bronz na mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Podle kanadské televizní stanice TSN Columbus také uzavřel tříletý nováčkovský kontrakt s trojkou letošního draftu Pierrem-Lucem Duboisem. Volba Blue Jackets v podobě osmnáctiletého kanadského útočníka překvapila, protože ve všech prognózách byl zařazen na třetí místo draftu finský útočník Jesse Puljujärvi, jehož si vybral na čtvrtém místě Edmonton. Dubois hrál poslední dvě sezóny v juniorské QMJHL za Cape Breton.

Columbus naopak opouští ruský obránce Fjodor Tjutin. Blue Jackets jej vyplatili ze zbytku smlouvy, kterou měl ještě na dvě sezóny s ročním příjmem 4,5 miliónu dolarů. Dvaatřicetiletý mistr světa z roku 2008 se loučí s Columbusem po osmi letech a stane se v pátek nechráněným volným hráčem.

Weber se stěhuje do Montrealu za Subbana

Kanadský dvojnásobný olympijský vítěz Shea Weber opouští v NHL Nashville a odchází do Montrealu výměnou za dalšího obránce P.K. Subbana. Třicetiletý Weber má ještě na příštích deset let platný kontrakt s průměrným příjmem 7,85 miliónu dolarů a o tři roky mladšímu Subbanovi platí ještě dalších šest let smlouva, která mu zaručuje devět miliónů dolarů na sezonu.

"Dokončili jsme dneska transakci, která udělá z Canadiens lepší tým," uvedl v oficiálním prohlášení Montrealu generální manažer Marc Bergevin k výměně dvou kanadských hvězd. Weber má vedle triumfů na olympiádách z let 2010 a 2014 ve sbírce i titul z mistrovství světa z roku 2007.

V NHL má na kontě 763 zápasů a 443 bodů za 166 branek a 277 asistencí. V 59 duelech bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 28 bodů za 13 tref a 15 asistencí. V roce 2012 nabídla Weberovi jako chráněnému volnému hráči Philadelphia čtrnáctiletý kontrakt na 110 milionů dolarů, který následně Nashville musel dorovnat, aby si jej udržel.

Subban má zlato z olympiády ze Soči z roku 2014. O rok dříve získal v NHL James Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Před dvěma roky podepsal s Montrealem osmiletý kontrakt na celkem 72 milionů dolarů. V NHL zaznamenal v 434 duelech 278 bodů za 63 gólů a 215 přihrávek. V 55 zápasech play off přidal 11 tref a 27 asistencí.

"P.K. Subban je elitní ofenzivní obránce s úžasnými technickými schopnostmi a neutuchající energií, která pomůže našemu týmu ke zlepšení teď i v budoucnu. Jsme velice rádi, že jsme ho získali," prohlásil generální manažer Nashvillu David Poile.

Hall zamířil z Edmontonu do New Jersey

Kanadský útočník Taylor Hall byl vyměněn z Edmontonu do New Jersey za švédského obránce Adama Larssona. Čtyřiadvacetiletého Halla, který loni v Praze i letos v Rusku získal s Kanadou titul na mistrovství světa, si Oilers vybrali v roce 2010 jako jedničku draftu. Třiadvacetiletý Larsson byl vybrán zástupci Devils o rok později na čtvrté pozici.

Hall má ještě na další čtyři sezóny platný kontrakt s příjmem šesti miliónů dolarů ročně. V NHL sehrál rodák z Calgary za šest let 381 utkání a připsal si 328 bodů za 132 branek a 196 asistencí. Na svou první účast v play off stále čeká.

Larsson má kontrakt ještě na pět let a bere 4,167 miliónu dolarů za sezónu. V NHL má na kontě 274 utkání a 69 bodů za devět gólů a 60 přihrávek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články