Hlavní obsah

Střelec Laine byl zvolen první hvězdou listopadu v NHL

New York

Finský hokejový kanonýr Patrik Laine z Winnipegu byl vyhlášen první hvězdou měsíce listopadu v NHL. V anketě předčil dva Kanaďany - centra Nathana MacKinnona z Colorada a brankáře Marca-Andrého Fleuryho z Vegas. Nejlepším nováčkem byl zvolen švédský obránce Rasmus Dahlin z Buffala.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Finský útočník Patrick Laine (uprostřed) z Winnipegu oslavuje gól se spoluhráči.

Článek

Dvacetiletý Laine během dvanácti listopadových duelů nastřílel 18 branek a připsal si 19 bodů. Tolik gólů v jediném měsíci dal naposledy v březnu 1994 Rus Pavel Bure, tehdy v dresu Vancouveru skóroval v 16 duelech devatenáctkrát.

Laine se prosadil v osmi z 12 utkání a třikrát vstřelil hattrick. V sobotu 24. listopadu při výhře v St. Louis 8:4 dal dokonce pět gólů. Dvojka draftu z roku 2016 vládne celkově s 21 brankami z 25 utkání tabulce střelců o gól před Jeffem Skinnerem z Buffala.

Ve čtvrtek při vítězství na Chicagem se trefil dvakrát a pokořil hranici 100 branek ve věku 20 let a 224 dnů. Stal se po Wayneovi Gretzkém, Jimmym Carsonovi a Brianu Bellowsovi čtvrtým nejmladším hráčem, který to dokázal. Celkem má na kontě ze 180 utkání 158 bodů za 101 gólů a 57 asistencí.

Třiadvacetiletý MacKinnon zaznamenal za uplynulý měsíc ve 14 duelech 23 bodů za devět gólů a 14 asistencí. Jen ve čtyřech utkáních vyšel naprázdno a v devíti případech si připsal dva a více bodů. Celkově je první hráč draftu 2013 druhý v produktivitě NHL se 41 body (18+23). Za spoluhráčem Mikkem Rantanenem zaostává o dva body.

Čtyřiatřicetiletý Fleury během 13 zápasů v listopadu vychytal devět výher a připsal si čtyři čistá konta. Měl průměr 2,32 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 92 procent. Fleury s pěti nulami vládne statistikám NHL a se 14 vychytanými výhrami je druhý za Frederikem Andersenem z Toronta (15 vítězství).

Osmnáctiletý Dahlin v listopadu nasbíral v 15 duelech gól a devět asistencí. Letošní jednička draftu má celkem v premiérové sezoně v NHL na kontě z 27 utkání 14 bodů (2+12).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.