Hlavní obsah

Styl české legendy v NHL nekousali. Neříkám, že asistenti bonzovali, ale bylo to těžké, tvrdí bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvaha. Legendární český trenér Ivan Hlinka si během kariéry vyzkoušel i působení v NHL, kdy připravoval Pittsburgh. Pod vedením litvínovského patriota si v dresu Penguins zahrál i obránce František Kučera. „Člověk v Columbusu nečekal takový trejd, přišlo to poslední den," vzpomíná olympijský vítěz z Nagana v pořadu Příklep. „Hokejově se mi v Pittsburghu nedařilo, což bylo nejspíš na škodu Ivanovi, a možná to přispělo k tomu, že ho pak další rok propustili," mrzí Kučeru.

O Hlinkově konci v Pittsburghu. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Bývalý obránce národního týmu připouští, že ho ani nenapadlo, že by mohl Pittsburgh projevit zájem o jeho služby. „Vždycky jsem ale pod Hlinkou odehrál dobré zápasy a trenéři si tohle pamatují, jak kdo maká. Ale stejně to bylo pro mě obrovské překvapení," vzpomíná, co se mu honilo hlavou, když se Pittsburgh ozval.

V první sezoně Penguins došli až do semifinále Stanley Cupu, ve druhé sezoně však Hlinka předčasně skončil. „Měl to sečtený, čekali na ten poslední hřebíček," myslí si Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Sport.cz.

Komu Ivan Hlinka předal své trenérské umění? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Není to jednoduchý, když máte v týmu osobnost, jakou byl Mario Lemieux, který byl i majitel klubu. Navíc osobitý trenérský styl, i mimo střídačku, co si Ivan přinesl z Evropy, tak oni ho nekousali," tvrdí Kučera. Nejspíš to úplně neladilo mezi Hlinkou a jeho asistenty.

„Ivan byl jejich nadřízený, ale asistenti určitě mluvili s Mariem, neříkám, že bonzovali, ale... Ivan tam byl po tréninku jen chvíli, stejně jako hráči. Ale asistenti tam byli rádi i déle. Ivan prostě dělal to, na co byl zvyklý, a co mu fungovalo v Evropě."

Bývalý gólman Dominik Hašek vzpomíná na kouče Ivanu Hlinku, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Novinář Kézr zdůrazňuje, jak moc to měl Hlinka těžké. Hokejisté z Evropy si během let vybudovali nějakou pozici, ale trenéři ze zemí mimo Severní Ameriku byli v NHL spíš raritou. „Měli to nejtěžší," myslí si šéfredaktor sportovní redakce Sport.cz.

„Já jsem ho za to obdivoval, že do NHL šel," prozrazuje Kučera s tím, že si to prostě v zámoří chtěl známý kouč vyzkoušet. „Prostě si asi řekl, co může ztratit, tak do toho šel," míní. „A když v NHL skončil, tak se vrátil do Evropy a zažil úspěšné období v Omsku," dodává Kézr.

Reklama

Související témata: