Hlavní obsah

Tři bráchové v jednom zápase. Americká rodina může další dekádu šéfovat NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to vypadalo, že bude spokojená celá famílie. Na ukazateli stav 5:5, všichni tři bratři bodovali. Půl minuty před koncem zápasu ve Vancouveru ale přidalo New Jersey ještě jeden gól. Domácí kapitán Quinn Hughes jen nechápavě kroutil hlavou, zatímco jeho sourozenci Jack a Luke na straně Devils nadšeně slavili výhru.

Foto: ETHAN CAIRNS, ČTK/AP

Bratři Hughesovi, zleva Luke, Quinn a Jack

Článek

Kolem prvního vzájemného souboje amerických bratrů Hughesových v NHL byl už dlouho předem velký humbuk. „Hrajete si nejdřív doma jako kluci, podporujete se, ale nikdy asi nepomyslíte na to, že tohle jednou bude realita. Tři bráchové v jednom zápase. Páni, to je rozhodně divočina,“ rozesmál se 22letý Jack, jednička draftu 2019. Čtyřiadvacetiletý Quinn byl o rok dřív draftován Canucks jako sedmička a nejmladší Luke (20) šel předloni do New Jersey jako čtyřka. Už z toho je patrné, jakou před sebou mají budoucnost.

Podobnou bratrskou podívanou za mořem nabídli už v osmdesátých letech slovenští sourozenci Marián, Anton a Peter Šťastní. Naposled se tři bráchové v jednom utkání NHL předvedli 13. dubna, když se proti sobě postavili Eric, Marc (Florida) a Jordan (Carolina) Staalovi. Ale rozhodně to nerozbalili tak jako Hughesovi. „Navíc poprvé v opravdu ostrém duelu,“ podotkl Jack, který končil s bilancí 1+2. Obránce Luke přispěl také gólem a Quinn se podepsal dvěma asistencemi pod vancouverské srovnání ve třetí třetině.

„Pro naše rodiče je to odměna za všechen čas, který nám věnovali,“ řekl Luke.

Jeho otec Jim hrával hokej v NCAA, sezonu působil ve druhé nejvyšší švédské soutěži a pak se přesunul k trénování. Krátce vedl i Dynamo Minsk a následně byl šéfem hráčského rozvoje v Torontu. Matka Ellen reprezentovala USA na MS žen 1992.

„Zahrát si proti sobě na nejvyšší úrovni je skvělé, ale všichni chceme hlavně body pro náš tým,“ řekl Quinn. V noci na úterý mu to však nebylo dopřáno. „Je hrozné prohrát takový zápas, ve kterém se dopustíte tolika chyb.“

Pro Jacka Hughese měl ovšem obdivná slova i kouč Canucks Rick Tocchet. „Je to absolutní hvězda. Když má puk, je jako (Connor) McDavid. Nevadí vám zaplatit spoustu peněz, abyste ho mohli sledovat.“

Všichni Hughesové také ještě mohou promluvit do souboje o individuální trofeje sezony. Quinn (9+27) je favoritem na Norris Trophy pro nejlepšího beka, Jack (10+23) se zapojí do souboje o Art Ross Trophy i Hart Trophy a Luke (4+11) hraje jako finalista Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Takže je jasné, která rodina bude NHL udávat tón v následující dekádě.

Reklama

Související témata:
Jack Hughes
Luke Hughes