Hlavní obsah

Tři zahraniční finalisté NHL začali sezónu u českého piva, teď se budou bít o slavný Stanley Cup

Boston/Chicago

Nelze je přehlédnout. Na ledě ani ve statistikách. Krom toho, že hrají finále Stanley Cupu, mají společné i to, že sezónu jako cizinci začali na českém ledě. Ale každý v jiné soutěži. Bostonský kapitán Zdeno Chára hrál KHL za pražského Lva, finský gólman Bruins Tuukka Rask byl oporou Plzně a nejlepší střelec Chicaga Bryan Bickell střádal body za Znojmo v EBEL lize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tuukka Rask zahájil sezónu v plzeňské brance. Na fotografii se snaží zastavit kladenského Jana Piskáčka.

Článek

Až se budou ti šťastnější z nich prohánět po ledě se Stanley Cupem, možná si vzpomenou, kde kvůli výluce NHL odstartovali výjimečnou sezónu. Ostatně Chára s Raskem už podobné pocity zažili. V Praze zahájili ročník 2010/11 zápasy s Phoenixem a sezónu zakončili po sedmém duelu finále na ledě Vancouveru s hokejovým grálem nad hlavou. Bostonská punková skupina Dropkick Murphy's pak na pražském koncertě české metropoli děkovala za péči o hráče Bruins.

Pokud by zkrácená sezóna 2012/13 za mořem v lednu nezačala, byl už Slovák Chára připraven odehrát kompletní ročník ve Lvu, kde si nemohli vynachválit jeho přístup, vůdčí schopnosti i skromnost, s níž v klidu snášel tripy na Sibiř. „Styl byl trošku jiný, ale pořád je to hokej, hra s pukem. Někteří kluci mají výhodu, že tu mají víc místa a můžou se schovat, na všechno je víc času," porovnával Chára, z nějž byly ve finále Východní konference NHL nešťastné pittsburské hvězdy Malkin, Crosby nebo Iginla.

Rask v Plzni zářil

To samé platí o Raskovi, který chtěl při výluce také do Prahy, jenže Sparta měla jiné plány, a tak zakotvil v Plzni, kde nad jeho formou žasl veterán Adam Svoboda i mladík mezi tyčemi Marek Mazanec, jemuž se Raskovy lekce budou hodit na kempu Nashvillu, s nímž podepsal smlouvu.

„V Americe všichni uhánějí kolmo dopředu a střílejí odevšad. Tady byla řada kombinací až do brankoviště. Také mi to někdy přišlo zpomalené," připustil Rask, kterého fanoušci Indiánů občas vídali nad půllitrem piva v hospodě Na Parkáně. Finského gólmana nejspíš zamrzelo, že plzeňský titul nemohl zapít se spoluhráči.

Všechno si ale může vynahradit ziskem Stanley Cupu, čemuž by však rád zamezil v play off dosud osmigólový Bickell. Na bruslích měří dva metry, váží přes sto kilo, a když se rozjede, soupeři létají na mantinely. „Nerad hraju snad jen proti Bostonu, Chára se dost špatně trefuje," připustil 27letý útočník, jenž bude mít na Znojmo vzpomínky do konce života.

„Jednou to budu vyprávět dětem," řekl Bickell, když mu fanoušci připravili rozlučku s ovacemi vstoje. Teď věří, že se jich dočká i po finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články