Hlavní obsah

Ťukes à la Pasta. Bostonská superstar pobavila i gólem do prázdné branky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Puk na hokejce a na opačném konci ledu odkrytá prázdná branka soupeře. Málokterý hokejista by v tu chvíli volil tak originální zakončení jako bostonský útočník David Pastrňák. Intuitivní řešení situace bylo ale tím nejlepším. Kotouč si našel cestu mezi tyče odrazem od mantinelu. A ‚Pasta‘ tak ve svém 600. zápase v NHL jistil výhru 4:1 s Detroitem bilancí 2+1.

Foto: ČTK/AP

David Pastrňák střílí gól

Článek

„Tak proto se kluci na lavičce ptali, jestli jdu hrát kulečník,“ zubil se Pastrňák nad gólem z 58. minuty a označil ho za šťastný. „Jen jsem chtěl dostat puk z pásma. Už jsem tam byl dlouho, byl jsem vyčerpaný a chtěl jsem pustit do hry někoho svěžejšího.“

Do dráhy přímé střely mu navíc vjel spoluhráč a na modré ještě číhal skoro dvoumetrový detroitský obránce Moritz Seider. Puk šel ale úplně jinou cestou, než všichni čekali, nabral rychlost o mantinel a hráči Red Wings neměli šanci ho dohnat.

Tak to ale bývá, že nejlepší kousky vznikají jakoby mimochodem, neplánovaně. Předchozí trefa z Pastrňákovy hokejky byla mnohem promyšlenější. Hráč s číslem 88 se v 52. minutě rozjel k trestnému střílení, před finským brankářem Ville Hussem zacvičil rameny, posunul si puk do forhendu a neomylně ho poslal pod horní tyčku. Fanoušci v TD Garden se mohli pominout.

„Chtěl jsem udělat něco jiného než minule,“ vysvětloval Pastrňák, který při nájezdu proti Nashvillu zvolil ‚florbalové‘ zakončení. Stal se tak vůbec prvním hráčem od doby, co byla trestná střílení zavedena (1934-35), který během osmi utkání sezony proměnil dvě. Předchozí rekordman Brian Rolston (2006-07) dával dva góly v nájezdech během 20 zápasů.

„V NHL, kde je všechno pečlivě sledováno, je těžké zůstat pro soupeře nečitelný a mít na zakončení dostatek variant. Ale Pasta to zvládá. Jakmile má puk, dokáže dokonale číst pohyby brankářů. Proto je tak skvělý,“ odpozoroval bostonský gólman Jeremy Swayman.

Bruins tak odčinili kolaps z minulého utkání proti Anaheimu (3:4 v prodloužení), kdy ještě na začátku 59. minuty vedli o dva góly.

„Den volna jsme využili k novému startu. Máme tu skvělé lídry i trenéry. Byli jsme připraveni,“ tvrdil Pavel Zacha, který dorážkou v přesilovce otevřel skóre. Po osmi zápasech má český centr bilanci 2+2. To Pastrňák na čele klubového bodování Bruins odskočil s osmi góly a pěti asistencemi, v celkové produktivitě NHL je se 13 body na děleném 3. místě, mezi kanonýry je druhý.

„Sice nedáváme tolik gólů, ale máme vynikající gólmany i beky. Výborně hrajeme i v oslabení,“ tvrdil Pastrňák. „Minule jsme přišli o náskok i celý zápas, teď jsme to dotáhli do vítězného konce. Na každém bodu záleží. Každý rok se někdo do play off nedostane o fous. Zvlášť v divizním zápase, kde se hraje o čtyři body, si na to dáváme pozor,“ rozprávěl Pastrňák, který se zatím skvěle vypořádává s pozorností, jakou mu věnují všichni soupeři.

„Nutí mě to hledat další možnosti, jak dávat góly,“ řekl. I ťukes o mantinel je toho dobrým příkladem.

Reklama