Hlavní obsah

Tváří v tvář Gretzkému i bleskový konec v NHL. Čech vzpomíná na vysněné angažmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost zahrát si v nejslavnější hokejové lize světa NHL se nepoštěstí jen tak někomu. Na působení v zámořské soutěži pamatuje i současný trenér Patrik Augusta, syn slavného otce Josefa, který premiéru zažil před třiceti lety. Výrazněji se ovšem neprosadil. Dohromady odehrál pouze čtyři zápasy, a jak sám přiznává, přes tehdy nabitou konkurenci v týmu nebylo moc šancí. „Byl jsem v Torontu, když bylo na vrcholu slávy,“ líčí v hokejovém pořadu Příklep na Sport.cz bývalý kouč hokejového Liberce, který měl možnost nastoupit i proti legendárnímu Wayneu Gretzkému.

Proč jsem se neprosadil v NHL? Jako trenér to zpětně vnímám jinak. Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Augusta se vysněného angažmá dočkal po olympijských hrách 1992 v Albertville, kde Československo vybojovalo bronzové medaile. „Odcházeli jsme tam dva Evropané. Já a Nikolaj Borševski. On podepsal jednocestnou smlouvu, já dvoucestnou. V té době bylo jasné, kdo bude dostávat větší přednost. Navíc přes generaci kolem Douga Gilmoura, Wendela Clarka a Granta Fuhra nebylo jednoduché se prosadit," líčí začátky v nejslavnější lize světa.

Syn slavného otce Josefa Augusty v prvním týmu Toronta nastoupil do dvou zápasů, poté putoval zpět na farmu. „Byl jsem povolaný ke dvěma utkáním, což samo o sobě je obrovský zážitek. První utkání ve staré Maple Leafs Garden proti LA Kings, kde hrál Wayne Gretzky. Měl jsem potom možnost spolupracovat ve Phoenixu, kde on byl kouč a já skaut," vzpomíná na jedinečný zážitek.

0:3 v rozhodujícím zápase? Pořád bylo dost času. Patrik Augusta o sezoně Liberce v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Další šance přišla o pět let později. Na Augustu tehdy ukázal Washington, za který rovněž odehrál dva duely. „Vzniklo to spíš z toho, že Washington byl na západním pobřeží na šňůře zápasů. Ztratil nějaké hráče a hledali někoho na doplnění," popisuje rychlé jednání. „Já jsem ve dvě hodiny odpoledne s nimi podepsal kontrakt a v osm večer jsem nastupoval v Anaheimu," přibližuje Augusta začátky ve druhém klubu NHL, za který rovněž nebodoval.

Čtyři zápasy v NHL byly konečnou vizitkou. Augusta po štaci u Capitals putoval do IHL do týmu Long Beach, kde z 68 zápasů získal 59 bodů. Zpětně však přiznává, co mu chybělo k udržení se mezi elitními hráči.

„Nebyl jsem až tak dobrý bruslař. Nebyl jsem špatný. Ale na to, abych se dostal přes fauly, kdy bek byl dvoumetrový, vzal vás na vidle a odnesl až k bráně, tak jsem se nedokázal až tak prosadit," přiznává čtyřnásobný medailista. „Zpětně jako trenér vidím, že to bylo dané tímhle," doplnil Augusta, jenž byl hostem hokejového pořadu Příklep.

Reklama

Související témata: