Hlavní obsah

Umělec v nejlepších letech. Pastrňák se v Kalifornii přihlásil o střelecký trůn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svěží větřík od Tichého oceánu měl na Davida Pastrňáka blahodárné účinky. Na kalifornském tripu nasázelo bostonské hokejové eso sedm gólů. Po dvou trefách do sítí Los Angeles a San Jose přišel zlatý hřeb programu v Anaheimu, kde 26letý útočník vystřihl 13. hattrick kariéry.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

David Pastrňák překonává gólmana Anaheimu Johna Gibsona.

Článek

"Je to hlavně tím, že hrajeme dobře jako tým. Všichni dělají, co je třeba. A když se daří, vypadá všechno snadně," nechvástal se Pastrňák.

Před zápasem Winter Classic pod širým nebem na baseballovém stadionu Fenway Park v Bostonu vytvořil výtvarník Adam Parker Smith pomocí speciálního odvaru z těstovin a pryskyřice vtipnou Pastrňákovu sošku, kdy vypadal, že je ulitý ze špaget (anglicky Pasta) a rajčatové omáčky.

Sám útočník Bruins s číslem 88 však skoro v každém zápase na ledě také vytváří umělecké miniatury.

"Pro mě to je umělec. Vždyť je tak kreativní!" nechal se unést i bostonský kouč Jim Montgomery. "Pokaždé předvede něco, co diváky zvedne ze sedaček."

Ty bostonské, sluší se dodat. V této sezoně těžce zkoušení fanoušci Anaheimu byli v průběhu nedělního utkání (1:7) čím dál víc zkroušenější.

A mohl zato zejména Pastrňák vydatně podporovaný spoluhráči ze znovusložené české formace s Davidem Krejčím a Pavlem Zachou.

Už ve 4. minutě gólman Ducks John Gibson vykoukl přes obránce a z opačné strany mu do sítě přiletěl první Pastrňákův pozdrav. Za dalších šest minut našel Pasta před brankou úplně volného Krejčího.

Po půlce utkání upravil hrdina večera v přesilovce stav na 3:1 dobře mířenou dorážkou mezi gólmanovy betony. A za pouhých 17 sekund dovršil po úniku svůj první hattrick v sezoně. Naznačení střely, klička do forhendu a puk efektně zamířil pod horní tyčku... Je to umělec.

Ducks přitom dlouho nepatřili mezi oblíbené soupeře českého útočníka. V úvodních osmi vzájemných zápasech v NHL jim Pastrňák nedal ani gól. Zato v posledních šesti hned 10, včetně čtyřgólového galapředstavení z října 2019.

"Proti hráčům takového kalibru je to složité. Za dvě třetiny jsme udělali pět chyb, z toho jsme dostali tři góly," zachmuřil se kouč Anaheimu Dallas Eakins.

Pastrňák se díky víkendovým trefám dotáhl se 32 zásahy na dosud vedoucího muže střeleckých statistik Connor McDavida, který má o gól víc. Sezonu má momentálně rozjetou na 66 branek.

Foto: Jason Parkhurst-USA TODAY Sports, Reuters

Bostonská gólová party. David Pastrňák (vpravo) oslavuje s Davidem Krejčím gól vstřelený Anaheimu.

V minulé sezoně přitom ztrácel nejlepší český kanonýr z patnáctého místa na lídra střelecké tabulky Austona Matthewse (60) z Toronta rovných dvacet gólů. Teď se však znovu důrazně přihlásil do dostihů o Maurice Richard Trophy, kterou získal (společně s Alexandrem Ovečkinem) už v ročníku 2019-20.

Boston má navíc po 40 odehraných zápasech famózní bilanci 32-4-4 a na čele celkové tabulky jedenáctibodový náskok před Carolinou a Torontem.

Když klubový prezident Bruins Cam Neely na začátku sezony otevřeně mluvil o útoku na Stanley Cup, mnozí ho nebrali vážně. Play off sice začíná až v půli dubna, v tuto chvíli je však Boston tím největším favoritem široko daleko. Zásadní podíl na tom má právě Pastrňák.

Reklama