Hlavní obsah

Už nikdy nebudeš stejným hráčem, slyšel od hvězdy NHL. Jágrův parťák teď všem vyráží dech

Florida/Praha

Budeš si muset zvyknout na svůj nový standard, už nikdy nebudeš stejným hráčem jako dřív. Takovými slovy varoval kapitán hokejistů Ottawy Erik Karlsson útočníka Floridy Jonathana Huberdeaua vracejícího se po téměř čtyřměsíční pauze způsobené operací achilovky. Švéd Karlsson mluvil z vlastní zkušenosti, neboť stejné zranění utrpěl před čtyřmi lety. Jenže třiadvacetiletý Kanaďan svými výkony všem okamžitě vyrazil dech.

Foto: ČTK

Jonathan Huberdeau (uprostřed) se raduje z vítězné branky po dlouho očekávaném návratu na led.

Článek

„Ani za nic jsme si nemysleli, že si hned povede takovým způsobem. Ale on je ve fenomenální formě. Je báječný hokejista. Tím, že s ním můžu být každý den na střídačce, jsem zjistil, že je o mnoho lepší, než jsem si myslel," smeká před Huberdeauem generální manažer a dočasný hlavní trenér Floridy Tom Rowe.

Když si mladý Kanaďan v posledním přípravném zápase před startem NHL vážně poranil achilovku, byla to pro Pantery doslova jobovka. Vždyť uplynulý ročník byl pro Hubedeaua tím nejpovedenějším v NHL, posbíral 59 kanadských bodů a vedení klubu si slibovalo, že jeho parádní spolupráce s Aleksandrem Barkovem a Jaromírem Jágrem bude dál klapat.

Jenže nejlepší nováček sezóny 2012/13 musel vynechat 51 zápasů, a když se přiblížil jeho návrat na led, jistě mu musela hlavou běžet Karlssonova tvrzení. Jeden z nejlepších beků soutěže si achilovku přetrhl v únoru 2013, a přestože se dokázal vrátit v rekordně krátkém čase už po dvou měsících, cítil, jak jej zranění poznamenalo.

Cítím se dobře, nic se nezměnilo, těší Huberdeaua

„Už nikdy se mi rychlost na bruslích nevrátila do takového stavu, jaké to bylo předtím," nechal se slyšet švédský zadák, který i tak vyhrál dva roky po zranění svou druhou Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL a v aktuálním ročníku je druhý v tabulce produktivity beků.

Jenže Huberdeau zatím všechny udivuje. Navzdory tomu, že původně měl do zápasů naskočit až v březnu. Ve třech odehraných zápasech zaznamenal dva góly a tři asistence, jeho lajna s Jágrem a Barkovem znovu válí, když za tuto dobu zařídila pět branek.

„Cítím, že bruslím úplně stejně jako předtím, nic se nezměnilo. Myslel jsem si, že možná potrvá nějaký čas, než budu moc říct, že jsem opravdu zpátky. Musím být trpělivý a dostat se do toho. Ale musím říct, že po třech zápasech se cítím opravdu dobře," pochvaluje si křídelní útočník.

Má jedny z nejšikovnějších rukou v NHL

Návrat mu ulehčil i fakt, že ho Rowe ihned vrátil k Jágrovi s Barkovem, na které je zvyklý. „Když pořád nastupujete se stejnými hráči ve formaci, mnohem snadněji se vám pak spolupracuje," přiznává Huberdeau.

„Vím, jak těžké zranění utrpěl, ale aniž bych to chtěl zlehčovat, nejsem vůbec překvapený, že se vrátil (v takovém stylu). Možná má jedny z nejšikovnějších rukou v celé lize," říká kapitán Floridy Derek MacKenzie.

„Huberdeauovi hokej tak moc chyběl, že teď ani není poznat, že vynechal nějaké zápasy. Jeho návrat je pro nás obrovskou vzpruhou," kvituje Rowe návrat klíčového hráče s ohledem na fakt, že Florida bojuje o play off, na které aktuálně ztrácí tři body.

Reklama