Hlavní obsah

V Americe už se to píše natvrdo: Peking bez hráčů NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velká atrakce nakonec nebude, olympiáda v Pekingu se bude muset obejít bez hráčů NHL. Alespoň se to píše na twitterovém účtu uznávaného zámořského média. Trvající koronavirové trable a hrozba dlouhých karantén tak nakonec vskutku zřejmě budou důvodem pro to, že se hvězdy zámořské soutěže v únoru na turnaji v Číně nepředstaví.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

David Pastrňák slaví svůj gól proti Philadelphii. Ilustrační foto.

Článek

Po sérii nejrůznějších spekulací je tu již určitější vyjádření, a to z Twitteru podcastu Spittin' Chiclets. Odkazuje na zdroj, který tvrdí, že ´hráči z NHL do Pekingu nepoletí´.

Sama zámořská soutěž, v níž se teď masově odkládají zápasy (27), zatím nic takového nepotvrdila, čas na rozhodování je do 10. ledna. Ale dřívější odmítavý postoj vyloučit nelze. Celkem osm týmů aktuálně netrénuje. Ke Coloradu, Floridě, Calgary, Nashvillu a Bostonu se přidaly Detroit, Toronto a naposledy v neděli plánovaný trénink po třech pozitivních testech zrušil Columbus. Podle AP je na takzvaném covidovém seznamu v současnosti asi deset procent z více než 700 hráčů NHL.

A vzhledem k rizikům (možná dlouhá karanténa v Číně, druhá pak v Severní Americe, možná ztráta platu) by nebylo překvapivé, kdyby hráči ze slavné ligy na OH necestovali.

Prohlášení NHL a NHLPA
"Vzhledem k vynuceným změnách v programu základní části NHL způsobeným událostmi souvisejícími s nemocí covid-19 a pokračující nejistotou způsobenou pandemií koronaviru, NHL a NHLPA aktivně diskutují otázku o účasti hráčů NHL na zimních olympijských hrách v Pekingu. Očekáváme, že v nadcházejících dnech budeme schopni oznámit konečné rozhodnutí."

Bez možnosti nominace hráčů NHL by zúčastněné země musely v naprosté většině volit záložní varianty. Prakticky všechny na nich už pracují. Včetně Kanady, která tak využila možnosti účastnit se právě odehraného turnaje v Moskvě s hráči, kteří nejsou vázáni v NHL. Ta svůj personál pro potřeby národních týmů na ZOH uvolnila naposledy v roce 2014, kdy se vrcholná událost konala v Soči.

Olympijské hry v Pekingu se uskuteční od 4. do 20. února

Reklama