Hlavní obsah

V zámoří mají jasno: Sobotka skončí v Rusku a vrátí se do NHL

Praha

V Omsku má sice ještě na rok platnou smlouvu, přesto se zdá, že v nadcházející sezóně už v Kontinentální lize pokračovat nebude. Český hokejový útočník Vladimír Sobotka se má podle zpráv ze zámoří po dvou letech vrátit do St. Louis a opět si tak zahraje slavnou NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Že by Sobotka mohl své angažmá u Avangardu Omsk ukončit a připojit se znovu k Bluesmanům, naznačil už před dvěma měsíci uznávaný novinář ESPN Pierre LeBrun. Nyní podobnou informaci zveřejnil na své účtu na Twitteru i žurnalista Andy Strickland, jenž má o týmu St. Louis dobrý přehled. Podle něj se dá očekávat, že Sobotkův návrat bude oficiálně potvrzen.

Osmadvacetiletý centr odehrál za St. louis čtyři sezóny, v roce 2014 mu ale vypršel platný kontrakt a na novém se s klubem nedohodl. Sobotka požadoval roční plat okolo tří miliónů dolarů, Bluesmani mu nabízeli 2,7 miliónu. Celý případ skončil u arbitráže, která rodákovi z Třebíče přiřkla roční smlouvu na 2,725 miliónu dolarů.

Mezitím už se ale Sobotka dohodl na tříletém angažmá v Omsku v Kontinentální lize, kde si měl v každé sezóně vydělat okolo čtyř miliónů čistého.

O Sobotku stálo St. Louis už loni

Ve smlouvě však má účastník světových šampionátů 2014 a 2015 klauzuli, že může po každé sezóně zvolit návrat do zámoří. A St. Louis o útočníka, který letošní ročník KHL kvůli problémům se zády nedohrál a přišel tak i o MS v Rusku, stálo už loni.

„Pokud se rozhodne vrátit zpátky do NHL, uvítáme ho s otevřenou náručí. Když ne, vrátíme se k tomu za rok. Blues ještě rok svých služeb dluží," prohlásil loni v květnu generální manažer St. Louis Doug Armstrong.

Sobotkova statistika za 7 sezón v NHL (Boston a St. Louis):
ZápasyGólyAsistence
4213897
Sobotkova statistika za 2 sezóny v KHL (Omsk):
ZápasyGólyAsistence
1032947
Pozn.: Jde o součet základní časti a play off

A vypadá to, že letos už by to mohlo klapnout. Roční kontrakt přiklepnutý arbitráží z roku 2014 je stále v platnosti a Sobotka by kvůli nejlepší hokejové soutěži na světě oželel i lepší finanční ohodnocení v Rusku. Po vypršení roční smlouvy v NHL se poprvé v kariéře stane nechráněným volným hráčem a bude si moci vybírat z nabídek jiných týmů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články