Hlavní obsah

Vancouver - Washington 3:4 PPVaněček vychytal v NHL výhru, Voráček nedohrál

Aktualizováno

Hokejový brankář Vítek Vaněček zastavil v NHL na ledě Vancouveru 23 střel, dovedl hokejisty Washingtonu k výhře 4:3 v prodloužení a připsal si čtvrtý vítězný start v řadě. Útočník Columbusu Jakub Voráček nedohrál páteční zápas po nešetrném zákroku útočníka Minnesoty Marcuse Foligna kolenem na koleno.

Foto: Bob Frid, Reuters

Brankář Washingtonu Vítek Vaněček si připisuje zákrok proti útočníkovi Vancouveru Tylerovi Mottemu.

Článek

Vaněček odolával dvě třetiny, ve kterých kryl všech 17 pokusů domácích hráčů, a také díky jeho zákrokům vedl Washington od sedmé minuty 2:0. Oba góly vstřelil Jevgenij Kuzněcov. Ve druhém případě doklepl puk z brankové čáry a zřejmě tím připravil Alexandra Ovečkina o 767. trefu v NHL, kterou by se jeho ruský krajan osamostatnil v historickém pořadí střelců na třetím místě a předčil Jaromíra Jágra.

"Kuzy udělal stoprocentně správnou věc," řekl trenér Washingtonu Peter Laviolette o gólu na 2:0, po kterém si ani Kuzněcov nebyl jistý, komu bude připsán, a bral puk pro Ovečkina z branky. "Měl za sebou obránce, který mohl kotouč vypíchnout z brankoviště. Nejsem si jistý, zda by to byl gól, pokud by puk nedoklepl. Alex dá svůj gól příště. Dostane se tam (před Jágra). Maká na tom a odehrál dobrý zápas," doplnil kouč.

Na začátku poslední třetiny ale Vaněček nezareagoval na střelu Quinna Hughese od modré čáry a poté jej dvakrát překonal Bo Horvat. Útočník Vancouveru vyrovnal v přesilové hře střelou z mezikruží a o 100 sekund později se prosadil z dorážky. Za Washington kontroval opět Kuzněcov, který zkompletoval druhý hattrick v NHL v početní převaze z dorážky Ovečkinovy střely.

"Nikdo nepanikařil. Zůstávali jsme stejně jako vždy pozitivní a věřili si," řekl Kuzněcov k rychlému obratu Vancouveru, který se odehrál během pěti minut. Prodloužení rozhodl z přečíslení Lars Eller.

Voráček rozjížděl v poslední minutě při hře bez gólmana akci, ale Foligno jej poblíž červené čáry nekompromisně srazil. Český hráč se na ledě svíjel bolestí, ale odkulhal po svých do kabiny a později se ještě vrátil na střídačku.

Do hry už ale nezasáhl a klub po zápase jeho zdravotní stav neupřesnil. Rozhodčí neposoudili střet k velké nelibosti lavičky Columbusu jako nedovolený a nevylučovali.

I bez Voráčka ale Columbus zápas otočil a vyhrál nad Minnesotou 3:2 po nájezdech. O vyrovnání se zasloužil 32 sekund před koncem třetí třetiny ranou od modré čáry Zach Werenski a v rozstřelu se prosadil jako jediný Jegor Činachov, který skóroval i v základní hrací době. Hlavním hrdinou byl ale gólman Elvis Merzlikins, který kryl 36 střel a všechny tři nájezdy.

Hokejisté New Yorku Islanders porazili i díky dvěma gólům Joshe Baileyho doma Winnipeg 5:2 a jejich kouč Barry Trotz si připsal 900. výhru v roli trenéra. Této mety před ním v NHL dosáhli pouze Scotty Bowman (1244) a Joel Quenneville (969).

"Znamená to, že už trénuju dlouho," řekl devětapadesátiletý Trotz, který o milníku nevěděl. Před příchodem k Islanders vedl Nashville (1998 až 2014) a Washington (2014 až 2018), se kterým získal Stanleyův pohár. "Měl jsem štěstí na dobré hráče, proto je výher tolik," konstatoval.

Pittsburgh bez Dominika Simona zdolal na svém ledě Vegas 5:2. Penguins prohýřili v prostřední třetině dvoubrankový náskok, ale v závěrečné části zlomili nerozhodný stav třemi góly. Ten vítězný vstřelil obránce Mark Friedman, který skóroval téměř po roce. Hostům, kteří vyslali v utkání na Tristana Jarryho 42 střel, se navíc zranil jeden z lídrů Max Pacioretty.

Výsledky NHL
Pittsburgh - Vegas 5:2
NY Islanders - Winnipeg 5:2
Columbus - Minnesota 3:2 po sam. náj.
Vancouver - Washington 3:4 po prodl.

Reklama

Související témata: