Hlavní obsah

Vejmelka pod palbou rekordmana. Crosby ukázal, jaký je držák. A překonal Lemieuxe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To byla těžká noc. Gólman Arizony Karel Vejmelka čelil v pittsburské PPG Paints Areně 53 střelám Penguins, kteří v prvním zápase sezony NHL nedali Coyotes šanci a rozstříleli hosty v poměru 6:2. V hlavní roli? Sidney Crosby. Ten na českého brankáře pálil hned sedmkrát.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Sidney Crosby z Pittsburghu míjí brankáře Arizony Karla Vejmelku po vstřelení gólu.

Článek

Už po 82 sekundách pittsburský kapitán otevřel skóre po přihrávce Jakea Guentzela. V čase 5:10 pro změnu po Crosbyho asistenci to bylo už 3:0 pro nejstarší tým aktuální sezony. Coyotes neměli šanci. I když se Pittsburgh trochu vybláznil a gólostroj se přibrzdil.

„První zápas roku, doma, kluci byli natěšení, že se rozjedou. Bylo vidět, že jsme hodně chtěli. Někdy se stane, že takhle začnete a puk vám do branky nespadne. Měli jsme ale několik dobrých šancí a využili je," pravil spokojený Crosby (1+2), který v dresu s bruslícím tučňákem na hrudi odstartoval už svou 18. sezonu. A překonal tak dosavadní rekord Maria Lemieuxe, který měl odehraných ročníků na kontě 17.

„Ani jsem o tom nějak zvlášť nepřemýšlel. Pro mě je to pořád privilegium, že můžu nastupovat v NHL," řekl Crosby.

Jednička draftu 2005 odehrála za Pittsburgh 1109 zápasů s bilancí 518+894. Současný spolumajitel klubu Lemieux byl ale produktivnější - za 915 startů stihl 1723 bodů (690+1033)

„Sid je výjimečný. Hrát na špičkové úrovni tolik let je unikát. Každý den, každý trénink vidíme, jak na sobě maká," chválil lídra týmu spoluhráč Guentzel.

Pětatřicetiletý Crosby v noci na pátek navíc srovnal ještě jeden majestátní výkon. Vstoupil do 16. sezony s céčkem na dresu, což v Quebeku/Coloradu zvládl Joe Sakic. Před nimi je už jen Steve Yzerman, který byl detroitským kapitánem 19 let...

Vejmelku ale v premiéře překonal i další z pittsburských stařešinů Jevgenij Malkin. Ruský útočník společně s Crosbym a Krisem Letangem odstartovali už sedmnáctou společnou sezonu. Bez jejich přítomnosti si pittsburští fanoušci dovedou zápasy Penguins jen těžko představit.

„Společně jsme si prošli snad vším. Na ledě i mimo něj. Ke klubu nás pojí silný vztah. Vážím si toho, že před sebou máme další sezonu," vykládal Crosby.

Reklama

Související témata: