Hlavní obsah

Krásné momenty, jihnul u vyvěšování banneru Francouz. S konkurentem se baví i rusky

Ke stropu Ball Areny v Denveru stoupal banner vítězů Stanley Cupu z Colorada za sezonu 2021-22, halou burácela tklivá hitovka Tonight, Tonight od Smashing Pumpkins a gólman Pavel Francouz se musel dost přemáhat, aby neuronil slzu.

Pavel Francouz o nové sezoně i vyvěšování banneru vítězů Stanleyova poháruVideo: Marian Hajda, Martina Kutak, Sport.cz

 
Článek

Necelé čtyři měsíce po triumfálním tažení Avalanche za pohárem odstartovala nová sezona NHL. A úřadující šampioni do ní vstoupili výhrou 5:2 nad Chicagem.

„Dnešek byl hodně speciální," líčil Francouz v rozhovoru pro Sport.cz z denverské kabiny. „Bylo to v americkém stylu. Všechno krásně zorganizované a měl jsem co dělat, aby mi neukápla slza. Bylo to hodně příjemné," netajil 32letý gólman, který před pár dny převzal i prsten pro vítěze Stanley Cupu. „Je nádherný, památka na celý život. Budu ho střežit jako oko v hlavě," slíbil Francouz, který si při vyvěšování banneru zase připomněl památné momenty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Colorado Avalanche - Chicago BlackhawksVideo: sntv

„Vybavil jsem si, jak Landy (kapitán Gabriel Landeskog) dostal pohár poprvé do ruky a věděl jsem, že za chvilku se s ním budu moct poradovat taky. A ty pocity se vrátily. Je super, že ta vlajka pod stropem je. A bude tam navěky jako památka."

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports, Reuters

Pavel Francouz v dresu Colorada během přípravného duelu NHL s Dallasem.

Po hektickém létě, kdy slavil se Stanley Cupem a fanoušky i v rodné Plzni, už je ale Francouz rád, že mu začne sezonní režim. Colorado do nového ročníku vstupuje opět v roli favorita. I když se rozloučilo s gólmanem Darcym Kuemperem, nebo útočníky Andre Burakovskym a Nazemem Kadrim. Ostatně i obránce Jack Johnson přijel za bývalými spoluhráči při ceremoniálu už v dresu Chicaga.

„Ta síla je ale pořád srovnatelná s tím, co jsme měli předchozí rok. Záleží na nás, jak budeme k tomu přistupovat. Ale hlad tu je, nikdo nic nevypustí," pochvaloval si Francouz výborný start, který Colorado mělo proti Blackhawks. Potvrdit ho může v noci na pátek na žhavé půdě v Calgary, mj. i proti Kadrimu. To by měl Rusa Alexandra Georgijeva nahradit mezi tyčemi Colorada právě český brankář.

„Bylo jasné, že si zachytáme každý jeden zápas, když hrajeme dvě noci po sobě ještě s cestou. Pak bude záležet, jak se bude týmu dařit," řekl Francouz o interním souboji o post jedničky s novým spoluhráčem, který přišel z Rangers.

„(Georgijev) je v pohodě. Je to normální kluk. Můžeme se bavit i rusky, to je výhoda," dodal český gólman, který před odchodem do zámoří tři sezony (2015-18) působil v Čeljabinsku.

Reklama

Související témata: