Hlavní obsah

Vejmelkova radost a pátá nula v NHL. Věřili jsme mu, zní z Arizony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti dny v Buffalu čtyřikrát inkasoval a další dva zápasy zase strávil na lavičce. V noci na neděli se gólman Arizony Karel Vejmelka postavil Sabres znovu a tentokrát byl doma v Tempe naprosto perfektní. Pod výhru Coyotes 2:0 se podepsal osmadvaceti zákroky. Čisté konto vychytal v NHL popáté.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Brankář Arizony Karel Vejmelka (vpravo) během utkání s Buffalem, v němž vychytal nulu.

Článek

Přitom pro 27letého brankáře tahle sezona zatím není vůbec zázračná. Začal ji solidně, ale pak se v kolonce inkasovaných gólů začaly opakovat cifry 4, 5, 4. Což kontrastovalo s formou původně arizonské dvojky Connora Ingrama. Zatímco Kanaďan v pátek vychytal se San Jose už 12. výhru, Vejmelka je na třech.

„Ale je skvělé zase zažívat tyhle pocity, zvlášť proti tak těžkému soupeři,“ oddechl si. Na vítězství ostatně čekal skoro dva měsíce. Od 21. října!

„Kluci to v obraně zvládali solidně, takže jsem je chtěl taky podpořit. Vždycky je dobré, když vyhrajete i druhý zápas ve dvou dnech,“ potěšilo Vejmelku. Arizona je stále příjemným překvapením sezony. Klub, který za posledních 11 let hrál play off jen v „bublině“ v roce 2020, se po 30 odehraných zápasech drží na postupových příčkách.

O to víc Vejmelku štvalo, že nepřispíval mnohem víc. „Já o něj ale neměl obavy. Nula mu určitě pozvedne sebevědomí,“ věří kouč Arizony André Tourigny. „Už se moc chtěl vrátit do své obvyklé formy. A tohle je ten správný krok.“

Srovnání s Ingramem však pro „Veggieho“ stále nevyznívá moc dobře. Úspěšnost zákroků 89,9 procenta ku 92,3. Gólový průměr 3,21 ku 2,41.

„Bylo to těžké hlavně po psychické stránce. Snažil jsem se ale zůstat pozitivní,“ líčil Vejmelka, „byl jsem koncentrovaný na každou minutu zápasu. Nemyslel jsem na nic jiného než na další střelu.“

Také na reakcích spoluhráčů bylo znát, jak moc „Karlosovi“ tuhle výhru opepřenou nulou přejí. „Odchytal to neskutečně, byl úžasný. V kabině jsme se bavili, že na posledních trénincích byl v obrovské formě, věřili jsme mu. Je to výborný kluk, moc nás těší, že je zase zpátky,“ tvrdil forvard Clayton Keller, autor vítězného gólu proti Buffalu.

Jak to bude s Vejmelkovou vytížeností dál, rozhodnou další výkony. „V současné NHL už ale nemůžete spoléhat jen na jednoho brankáře. Je potřeba mít vyrovnanou dvojici,“ řekl bývalý forvard Patrik Eliáš. Stejně jako Vejmelka rodák z Třebíče.