Hlavní obsah

Velká noc českých gólmanů. Rittichovi chybělo k nule 79 sekund, Vejmelka natahuje neprůstřelnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak povedený večer v této sezoně NHL obvykle čeští gólmani nezažívají. Tentokrát jich naskočilo do akce pět a čárku do kolonky výher si připsali hned tři. Petr Mrázek z Chicaga, Karel Vejmelka z Arizony i David Rittich, který za Los Angeles absolvoval premiéru.

Foto: Neville E. Guard, Reuters

David Rittich v bráně Los Angeles při utkání se San Jose.

Článek

S jednatřicetiletým Rittichem Kings v létě podepsali roční smlouvu, ale po kempu ho poslali na farmu do Ontaria, kde brankář se 172 starty v NHL odchytal 16 zápasů. Před pár dny však přišla pozvánka do prvního týmu. Klub totiž na listinu dlouhodobě zraněných zapsal Pheonixe Copleyho a česká posila si na ledě San Jose připsala úspěšný debut v dresu LA (4:1)ú

„Skvělý pocit. Kluci do toho šlápli od první minuty, od úvodního buly. Nešlo na mě moc střel. Přede mnou to borci zvládli skvěle,“ líčil Rittich, který měl jen 15 zákroků a o čisté konto přišel až 79 sekund před koncem po střele Jacoba MacDonalda v přesilovce. „Bohužel jsem přes hráče neviděl okamžik, kdy vypálil.“ Puk jen líznul Rittichův dres a skončil v síti. „Nejsem placený za nuly, ale za výhry,“ nesmutnil přesto český brankář Kings.

Ti vyhráli 13 z dosavadních 15 zápasů na cizím ledě a vytvořili tak nový rekord NHL. V dalších (tý)dnech by jim měl vzhledem ke Copleyho problémům v dolní polovině těla dál jistit záda i Rittich, který obnovil tandem s Camem Talbotem. Společně chytali už v Calgary v sezoně 2019-20.

„Po tréninkovém kempu se o Rittichovi hodně uvažovalo. Cítili jsme, že máme tři brankáře, kteří mohou kdykoli hrát. On tímto výkonem jen zvýšil naši důvěru v něj. Dobré znamení,“ pochvaloval si kouč Todd McLellan.

Chvála se snášela po zápase Arizony s Ottawou i na Vejmelku, který naskočil do utkání za stavu 0:3 a šestnácti zákroky přispěl k velkému obratu Coyotes na 4:3.

„To bylo úžasné,“ tvrdil o výkonu českého brankáře kouč Andre Tourigny. Jakmile Dominik Kubalík v 15. minutě šikovnou tečí potřetí překonal Connora Ingrama, slyšel sedmadvacetiletý brankář pokyn, aby šel do akce. Další trefa v arizonské síti mohla být smrtelná, ale Vejmelka tlak ustál. Jeho spoluhráči nejprve ve druhé třetině snížili a ve třetí části třemi góly během necelých osmi minut otočili stav.

Rodák z Třebíče tak navázal na sobotní čisté konto ze zápasu v Buffalu, i když tahle nula se mu do statistik počítat nebude. Vejmelka však svou neprůstřelnost natáhl už na 130 minut a 35 sekund, což je v NHL jeho maximum. Navíc se dá čekat, že v noci na pátek v San Jose bude mezi tyčemi Coyotes hned od začátku.

Ani jeden gól neinkasoval během 15 minut v brance Vegas také Jiří Patera, ale mezi tyče šel na ledě Caroliny až za stavu 1:6 ve třetí třetině za Logana Thompsona a hosté už jen dvěma góly snižovali. V brankovišti byl i Vítek Vaněček z New Jersey, ale myšlenky na vítězství zhatila chyba jeho spoluhráčů v prodloužení s Philadelphií (2:3).

Osmou výhru v sezoně si naopak proti loňským šampionům z Colorada připsal Petr Mrázek z Chicaga. Při výhře 3:2 předvedl 35 zákroků! V této sezoně to byl už dvanáctý zápas, ve kterém na něj mířilo přes 30 střel. „Chytal dobře,“ tvrdil i kouč Avalanche Jared Bednar. „Měli jsme šance, abychom těch gólů dali mnohem víc.“

Byl to prostě velký večer maskovaných Čechů v NHL. Tak jen houšť a větší kapky!

Reklama