Hlavní obsah

Vezmu zase míň, sliboval MacKinnon. Raketa pro hvězdu Colorada může vynést i Pastrňáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná roční mzda hráče NBA v sezoně 2021-22 se pohybovala kolem 8,25 milionu dolarů. Z tohoto pohledu není průměrný sezonní výdělek 12,6 milionu pro útočníka Colorada Nathana MacKinnona zase tak extrémní. Optikou NHL je ale nová smlouva pro tahouna vítězů Stanley Cupu raketa. A do vyšších sfér může vynést i Davida Pastrňáka.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Nathan MacKinnon

Článek

"Nathan je jedním z nejlepších hráčů NHL, takže prodloužení kontraktu bylo naší prioritou. Je to generační talent, který v sobě kombinuje rychlost a sílu," vysvětloval nový generální manažer Chris MacFarland, proč se Colorado rozhodlo vysázet MacKinnonovi během osmi let 100,8 milionu dolarů.

Roční průměr 12,6 milionu je navíc jasným vzkazem pro dosud nejlépe honorovaného Connora MacDavida z Edmontonu, který pobírá 12,5 milionu hrubého.

Kapitán Oilers společně s MacKinnonem tak mají nejvyšší průměrné gáže v historii NHL. Tři hráči však stihli podepsat kontrakty s vyšší celkovou částkou ještě předtím, než zámořská soutěž a Hráčská asociace v kolektivní smlouvě omezily délku smluv na maximálně osm let.

Kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin si v roce 2008 bez agenta vyjednal třináctiletý kontrakt na 124 milionů (roční průměr 9,538 milionu). Obránce Shea Weber uzavřel s Nashvillem 14letou dohodu na 110 milionů (průměr 7,857 milionu). A lídr Pittsburghu Sidney Crosby se spokojil se 104 miliony na 12 let (průměr 8,7 milionu).

Kromě McDavida bude mít v příští sezoně osmimístnou sumu na výplatní pásce dalších 13 hráčů: od Artěmije Panarina z Rangers až po Anžeho Kopitara z LA.

Do této skupiny by se měl vzhledem k současnému dění na trhu brzy zařadit i Pastrňák, kterému po následující sezoně doběhne šestiletá smlouva na 40 milionů dolarů. Spekuluje se o minimálně deseti milionech na sezonu, ale také o částce 88 (Pastrňákovo číslo) milionů na osm let.

"Samozřejmě doufám, že se dohodneme. V Bostonu jsem dostal šanci stát se hráčem, jakým jsem, a člověkem, jakým jsem. Miluju to tady," naznačil Pastrňák generálnímu manažerovi Bruins Donu Sweenenymu. Jedenáct milionů na rok je ale pro klub NHL v éře platových stropů obrovská zátěž.

Magazín Forbes se domnívá, že generální manažeři NHL zatím nerozluštili kód, jak nabídnout maximální odměny největším hvězdám a zároveň si ponechat dostatek prostoru pro doplnění kádrů. Dosud žádný tým totiž nevyhrál Stanley Cup, když měl na soupisce hráče pobírajícího 10 milionů dolarů ročně.

Nejlépe placenými hokejisty šampionů z Tampy v roce 2021 byli Rusové Andrej Vasilevskij a Nikita Kučerov, oběma Lightning platili 9,5 milionu.

Pokud jde o letošní vítěze z Colorada, jim finančně vévodili útočník Mikko Rantanen (9,25 milionu dolarů) a obránce Cale Makar (9 milionů). MacKinnon ve finančním žebříčku figuroval až na čtvrtém místě s 6,3 milionu dolarů, za které ještě bude hrát v příští sezoně.

Když tento kontrakt MacKinnonovi zástupci vyjednávali, bylo jejich klientovi 20 let a nemohl k arbitráži. 44,1 milionu na sedm let v té době připadalo kanadskému mladíkovi jako neskutečná suma.

"Z dnešního pohledu je to samozřejmě smlouva příznivá pro klub," prohlásil MacKinnon pro server SportsMoney v roce 2019. A vzápětí řekl větu, která je mu dnes hojně předhazována. "Při příští smlouvě vezmu zase míň, protože chci s tímto týmem vyhrávat."

MacKinnon se ale podle všeho skutečně zřekl peněz, které mohl příští léto získat na volném trhu jako nechráněný volný hráč.

Vítězové Stanley Cupu z Colorada už po sezoně začali s pouštěním žilou, když nechali odejít gólmanskou jedničku Darcyho Kuempera (Washington), centra Nazema Kadriho (Calgary) a křídelníka André Burakovskyho (Seattle). Ti v nových působištích uzavřeli smlouvy v součtu za 17,725 milionu ročně. A na to už Colorado nemělo.

Až příští rok začne platit MacKinnonova nová smlouva, valí se na generálního manažera Avalanche MacFarlanda stejně další pohroma: z odhadovaného prostoru pod platovým stropem ve výši 83,5 milionu dolarů bude mít skoro 70 milionu dolarů vyčleněno na pouhých 13 hráčů. Do té doby se v Coloradu mohou soustředit na obhajobu Stanley Cupu.

Reklama