Hlavní obsah

Chára končí s hokejem! Symbolicky jako hráč Bostonu, s nímž podepsal denní kontrakt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejlepších hokejistů slovenské historie Zdeno Chára se v 45 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. Trenčínský rodák odehrál v NHL 1680 zápasů a v roce 2011 získal s Bostonem, v němž strávil dohromady 14 sezon, Stanleyův pohár. Po posledních dvou ročnících ve Washingtonu a NY Islanders dnes symbolicky podepsal denní kontrakt s Bruins, aby svou kariéru završil oficiálně jako Medvěd.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Zdeno Chára v červenci 2020 na tréninku Bostonu.

Článek

„Po 25 sezonách profesionálního hokeje, 1680 zápasech základní čísti NHL, 200 utkáních play off a stovkách mezinárodních utkání s hrdostí oznamuji své rozhodnutí odejít z NHL," uvedl Chára na svém Instagramu.

Poslední sezonu odehrál v týmu New York Islanders, ale Chára byl několik let kapitánem Bostonu a symbolicky končí kariéru právě v tomto týmu. „Je mi ctí, že se dnes můžu vrátit do TD Garden, abych podepsal jednodenní smlouvu s Boston Bruins a oficiálně tak ukončil kariéru v týmu, který pro mě a mou rodinu tolik znamenal," dodal slavný obránce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zdeno Chara (@zeechara33)

Bývalý kapitán Bostonu s přezdívkou Big Zee zdůraznil, že k jeho úspěchu přispělo hodně lidí, včetně fanoušků a všem chce poděkovat.

Chára se narodil 18. března 1977 v Trenčíně, ale jeho otec Zdeněk pochází z Česka a byl reprezentantem společné federace v zápasení.

Svými 205 centimetry byl Big Zee nejvyšším hráčem v historii NHL a byl prvním Slovákem, který v roce 2011 jako kapitán Bostonu převzal Stanley Cup.

Se slovenským národním mužstvem získal na mistrovství světa dvě stříbrné medaile v létech 2000 a 2012. Prezidentka Zuzana Čaputová mu loni propůjčila Řád Ľudovíta Štúra II. třídy za mimořádné zásluhy v oblasti sportu a za šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejista Zdeno Chára pózuje s dresem pražského Lva na snímku z roku 2012.

V klubovém hokeji začínal v Trenčíně, oblékl ale i dres Sparty a pražského Lva v KHL. První utkání NHL odehrál v roce 1997 v dresu New York Islanders. V NHL hrál také za Ottawu Senators a Washington Capitals.

Ve své kariéře v NHL vstřelil Chára 209 branek, přidal 471 asistencí a dostal 2085 trestních minut. V roce 2009 získal Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. S největší pravděpodobností bude jednou uveden do Síně slávy NHL. Přitom když v Americe začínal, musel si přivydělávat mytím aut na čerpací stanici.

Reklama