Hlavní obsah

Více než 33 milionů za jeden dres? Gretzky i v 61 letech láme hokejové rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože před půl rokem oslavil už jednašedesáté narozeniny, stále láme hokejové rekordy. A Wayne Gretzky k tomu už nepotřebuje brusle a hokejku. V neděli byl vydražen jeho dres, který oblékal v roce 1988 ve svém posledním zápase ze Edmonton, za rekordních 1,452 milionu dolarů (zhruba 33,5 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky v dresu Edmontonu na snímku z roku 1986.

Článek

Desetinásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezony NHL a majitel devíti Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu tím překonal jiného kanadského útočníka Paula Hendersona, jehož dres ze Série století z roku 1972 proti Sovětskému svazu se prodal za 1,3 milionu dolarů (30 milionů korun).

Gretzky bílý dres Olejářů naposledy přetáhl přes hlavu v roce 1988 ve čtvrtém finálovém zápase play off proti Bostonu. Vstřelil v něm dokonce vítězný gól a zajistil tak Edmontonu čtvrtý Stanley Cup za pět let.

S 12 góly a 31 asistencemi v 19 zápasech tehdy získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, tím však jeho desetileté angažmá v Edmontonu skončilo. O tři měsíce později došlo k jeho senzační výměně do Los Angeles.

Reklama

Související témata: