Hlavní obsah

Vítek! Vítek! Gólman Devils zažil ovace. Vaněček zpacifikoval McDavida a prodloužil sérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě to mohlo být drama. Kapitán Edmontonu Connor McDavid ve třetí třetině bleskurychle obkroužil branku New Jersey a už už chtěl zamést puk za čáru. Záměr mu ale na poslední chvíli překazil skvělý zákrok Vítka Vaněčka. Šestadvacetiletý český brankář chytá v oslnivé formě. Pod třináctou výhru (5:2) Devils v řadě se podepsal 28 zákroky.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Gólman Vít Vaněček z New Jersey slaví vítězství nad Edmontonem.

Článek

Do domácí kabiny přišel před zápasem s Oilers v rámci kampaně NHL Hokej proti rakovině devítiletý Richard Ferguson, který bojuje se zákeřnou nemocí, aby přečetl zahajovací sestavu Devils.

"Řekl Vítkovo jméno a byla to od něj dobrá volba," prohlásil spokojeně kouč Lindy Ruff.

"Vítězství jsou vždycky zábava," usmíval se Vaněček vyhlášený první hvězdou, který si už při zápase užíval skandování: Vítek! Vítek!  "Paráda, lidi chodí na zápasy, fandí. Moc si to užívám a jsem za to vděčný," líčil český brankář.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Český brankář New Jersey Devils Vítek Vaněček se osvěžuje během utkání NHL proti Edmontonu.

Devils tak v počtu po sobě jdoucích výher vyrovnali klubový rekord z roku 2001.

"Zapsali jsme se do historie," těšil se švýcarský kapitán Nico Hischier. "Teď už nám to nikdo nevezme. Dokazuje to, že jsme vážně dobrý tým, už se nemusíme schovávat."

V současné fazoně by Devils dokonce mohli uvažovat o útoku na rekord NHL v počtu výher v řadě. Ten drží Pittsburgh z ročníku 1992/93 - 17.

New Jersey má v noci na čtvrtek doma Toronto, pak hraje v Buffalu, na vlastním ledě přivítá Washington a zamíří do Madison Square Garden na derby s Rangers...

"Nepřemýšlíme tolik o výhrách, ale snažíme se jít zápas po zápase," tvrdil Vaněček. Od 25. října však kupa vítězství Devils stále roste. A jejich brankář má na tom podstatnou zásluhu. Ve zmiňovaném časovém úseku naskočil Vaněček do devíti zápasů od začátku a ve všech si připsal výhru! Průměr obdržených branek stlačil na 1,81, úspěšnost zákroků vytáhl na 93,3 procenta!

"Jestli zažívám nejlepší období v životě? Asi ano. Podobnou sérii jsem nikdy nezažil," řekla posila, která do Newarku zamířila z Washingtonu.

"Je neskutečný. Velký důvod, proč právě teď vyhráváme. Předvede skvělý zákrok, když to nejvíc potřebujete. A přitom vypadá pořád superklidně. Je skvělé, že Vítka máme," tvrdil Hischier.

O víkendu uchvátil McDavid famózní gólovou akcí v prodloužení proti Vegas, teď měl podobně našlápnuto i v Prudential Center, jenže Vaněček mu skórovat nedovolil. "Nesmíte tolik přemýšlet o tom, kdo proti vám nastupuje. Je potřeba se soustředit a pomoct týmu," vykládal gólman Devils.

Podobně překazil i plány Leona Draisaitla, když se bleskově přesunul a betonem zastavil u tyče ránu německé hvězdy. "Viděl jsem přihrávku, snažil jsem se co nejrychleji přesunout a naštěstí to vyšlo."

Při dvou inkasovaných gólech měl navíc Vaněček smůlu. V prvním případě mu puk mezi betony po Draisaitlově přihrávce tečovala hokejka ležícího spoluhráče Brendana Smithe. U druhé branky Oilers se puk na dorážejícího Ryana Nugent-Hopkinse odrazil od dalšího beka New Jersey Damona Seversona...

Přesto jsou nyní Devils nejvíc 'hot' týmem v NHL. Mají fantasticky rychlý přechod do útoku, a když se daří, je to znát na sebevědomí všech hráčů. Slovenský útočník Tomáš Tatar si před čtvrtým gólem sklepnul puk ze vzduchu rukavicí a zavěsil baseballovým způsobem.

"Stejně mám ale pocit, že jsme ještě nic nedokázali. Ano, hráli jsme dobrý hokej, jenže máme před sebou ještě dlouhou cestu. A vím, že teď budeme pro všechny soupeře lovnou zvěří, každý tým se na nás bude chtít vytáhout," upozornil kouč Ruff, který dbá na to, aby Devils nelítali v oblacích. "Musíme hrát pořád stejně tvrdě jako dosud."

Reklama

Související témata: