Hlavní obsah

Všichni, kdo potřebují víza, už je mají. Česká vláda riskuje incident, myslí si novinář ze San Jose

Před třemi lety jsme se dali do řeči v press boxu pod střechou SAP Center v San Jose. Teď má novinář Sheng Peng, který pracuje pro NBCS a pokrývá veškeré dění okolo týmu Sharks pro San Jose Hockey Now, namířeno do Prahy, aby referoval o říjnových zahajovacích zápasech nové sezony NHL v O2 areně.

Foto: Sport.cz

Tomáš Hertl v dresu San Jose.

Článek

České ministerstvo zahraničních věcí ovšem i na základě aktivity bývalého gólmana Dominika Haška požádalo vedení zámořské soutěže, aby kvůli ruské agresi na Ukrajině neposílalo s týmy San Jose a Nashvillu do Česka ruské hráče.

"Buď všichni, nebo nikdo," řekl ovšem generální manažer Sharks Mike Grier a dal tím jasně najevo, že s Rusy v Praze počítá. Jak to tedy dopadne?

"(Zástupce komisionáře NHL) Bill Daly mi dnes řekl: "Všichni, kdo potřebují víza, už je mají." Takže i když nikdy nevíte, co vláda může udělat, mohlo by to vysvětlovat, proč NHL a San Jose Sharks v souvislosti s touto situací přílišnou nervozitu nevyjádřili," odpověděl Peng na jednu z otázek Sport.cz.

"Pokud Alexandr Barabanov (San Jose), Jakov Trenin (Nashville) a další už víza mají, česká vláda riskuje velmi veřejný incident, pokud se jim pokusí zakázat příjezd, když už to předtím zřejmě oficiálně schválila," domnívá se hokejový insider.

V nepříliš komfortní situaci se nyní ocitli i čeští hráči Sharks Tomáš Hertl a Radim Šimek.

"Hertl si Haškových úspěchů velmi váží, ale jeho iniciativu komentovat nechtěl. Dá se ale říct, že Hertl i Šimek s Haškem v tomto ohledu nesouhlasí," prohlásil Peng.

Ze San Jose se navíc ozval silný hlas nového generálního manažera Griera.

"Pokud si to česká vláda vynutí, tak si myslím, že se Grier svým prohlášením ('všichni nebo nikdo') zahnal trochu do kouta," domnívá se novinář ze San Jose. "A za tu krátkou dobu, co Griera znám, jsem si celkem jistý, že pokud to bude záležet na něm, svůj slib dodrží a cestu odvolá, když česká vláda zakáže ruským hráčům vstup."

Jak by v tomto případě reagovala NHL, je podle Penga těžké odhadovat.

¨Kdo ví, co se stane, až se Sharks a Predators pokusí dostat do země..."

Peng byl v rámci tréninkového kempu Sharks v kontaktu i s ruskými hráči, kterých se kauza týká.

"Barabanovovi není příjemné mluvit anglicky, ale mluvil jsem s Jevgenijem Svečnikovem. Nemyslím si, že by bylo úplně fér ptát se Rusů v NHL na jejich názor na válku. Zvlášť když nevím, jaká je jejich situace doma, zda je pro ně bezpečné mluvit, nebo ne," řekl.

"Ale Jevgenije podpora od generálního manažera i českých spoluhráčů Hertla a Šimka potěšila. Nevěděl, co Grier prohlásil. A když jsem mu to přečetl, byl skutečně dojatý. 'Člověk se cítí, že je součástí týmu', řekl mi," popsal pro Sport.cz třaskavou situaci Peng.

Reklama

Související témata: