Hlavní obsah

Vegas - Florida 5:2Finále Stanley Cupu v plném proudu! Úvodní utkání ovládli hokejisté Vegas

Hokejisté Vegas porazili doma v úvodním utkání finále play off NHL Floridu 5:2. Po dvou bodech si připsali Jack Eichel (0+2) a Shea Theodore (1+1). Bek Radko Gudas, který může jako 30. Čech v historii vyhrát Stanleyův pohár, v dresu poraženého celku nebodoval.

Foto: Abbie Parr, ČTK/AP

Hokejisté Las Vegas oslavují své vítězství v 1. zápase finále Stanley Cupu.

Článek

Hostující Panthers poslal do vedení v 10. minutě v oslabení Eric Staal. V 18. minutě srovnal v přesilovce Jonathan Marchessault, v polovině utkání obrátil skóre Shea Theodore. V závěru druhé části vyrovnal Anthony Duclair. Vítězný gól vstřelil ve 47. minutě zadák Zach Whitecloud, poté se trefili kapitán Mark Stone a při závěrečné power play soupeře Reilly Smith. Florida prohrála po pěti zápasech a venku dokonce po osmi.

Druhé utkání opět na ledě Golden Knights je na programu v noci na úterý od 2:00 SELČ.

Jeden z týmů získá Stanleyův pohár poprvé. Oba při předchozí finálové účasti neuspěly - Vegas v premiéře mezi elitou prohrálo v roce 2018 s Washingtonem a Florida v roce 1996 podlehla Coloradu. V širším kádru nevadského týmu je brankář Jiří Patera, který při debutu v NHL v této sezoně odchytal dva duely a musel by se dostat na zápasovou soupisku ve finále, aby byl zařazen mezi držitele trofeje.

"Vyhrát první utkání je dobrý pocit, na druhou stranu nejsme ani zdaleka u konce. Pořád nám zbývají tři vítězství," řekl Theodore, jeden z šesti pamětníků finálové porážky s Capitals. Také tehdy Vegas první duel závěrečné série play off vyhrálo, ale následující čtyři nezvládlo.

"Florida nás ve druhém utkání zatlačí. Hráli jsme skvěle. Teď si musíme odpočinout a zopakovat to," uvedl gólman Adin Hill, jenž pochytal 33 střel Floridy a byl vyhlášen třetí hvězdou večera.

Panthers začali lépe a v 10. minutě udeřili v oslabení. Eric Staal obkroužil branku a pomocí hokejky gólmana Hilla otevřel skóre. Vítěz Stanley Cupu s Carolinou z roku 2006 stylově oslavil 100. start ve vyřazovacích bojích NHL. Následně jeho spoluhráč Tkachuk trefil v přesilové hře tyč.

V další početní výhodě v závěru úvodního dějství se Golden Knights už prosadili. Kapitán Stones nejprve zblízka nevyzrál na Sergeje Bobrovského, ale o chvíli později Stephenson našel od zadního mantinelu mezi kruhy zakončujícího Marchessaulta. Kanadský útočník bodoval v šestém utkáním po sobě.

V úvodu prostřední části se po rychlé kombinaci dostal k zakončení Cousins, před nímž byla odkrytá branka, jenže Hill hokejkou zabránil puku v cestě do sítě a dorážku hostujícího útočníka zblokoval Pietrangelo.

"Byl jsem na ledě, takže mě (Hill) zachránil. Jsem si jistý, že jeho zákrok ještě dlouho bude kolovat v sestřizích. Byl to neuvěřitelný zákrok a důležitý okamžik," prohlásil Eichel. "Neskutečný zákrok, změnil ráz utkání. Takové zákroky v klíčových momentech potřebujete," přidal se s chválou trenér Vegas Bruce Cassidy.

V polovině zápasu nevadský celek dokonal obrat. Zadák Theodore se zbavil na útočné modré Duclaira, nabruslil si do středu a střelou k tyči zaznamenal první trefu v letošním play off. "Po gólu jsem toužil vzhledem k tomu, že jsem ho v předchozím průběhu play off nedal. Dobře jsem si to načasoval," konstatoval Theodore.

V závěru prostřední dvacetiminutovky kapitán Panthers Barkov a po něm obránce Montour nastřelili tyč. Florida nakonec 11 sekund před druhým odchodem do šaten vyrovnala. Barkov vyhrál vhazování a Duclair pohotovou ranou zaskočil Hilla.

V 47. minutě Vegas soupeři definitivně odskočilo, poté co Whitecloud zamířil přesně k tyči. Za dalších sedm minut Stone mezi kruhy zachytil Tkachukovo vyhození a ranou pod břevno zajistil Golden Knights dvougólový náskok. Kouč Panthers Maurice si ještě vzal trenérskou výzvu, jelikož domácí kapitán si sklepl puk ze vzduchu zdánlivě vysokou hokejkou, rozhodčí ale branku uznali.

V závěru duelu rozdali sudí čtyři desetiminutové tresty, z toho tři hráčům Floridy, mezi nimiž nechyběl Gudas. Souboj ještě mohl zdramatizovat Reinhart, jehož samostatný únik v oslabení vychytal Hill. Smith vzápětí gólem do prázdné branky stanovil konečný výsledek.

"Můžeme se zlepšit ve spoustě věcí na obou koncích kluziště. Některé věci si rozebereme," podotkl Eric Staal. "Je to teprve první utkání. Série bude dlouhá. Musíme se poučit a jít dál," doplnil Bobrovskij.

Finále Stanleyova poháru - 1. zápas
Vegas Golden Knights - Florida Panthers 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 18. Marchessault (Stephenson, Theodore), 31. Theodore (McNabb, Howden), 47. Whitecloud (Barbašev, Eichel), 54. Mark Stone, 59. R. Smith (Eichel) - 10. E. Staal (Lundell), 40. Duclair. Rozhodčí: McCauley, O'Rourke - Murray, Cherrey. Vyloučení: 4:8, navíc Stephenson (Vegas), Bennett, Tkachuk a GUDAS (všichni Florida) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 34:35. Diváci: 18.432. Hvězdy zápasu: 1. Whitecloud, 2. Mark Stone, 3. Hill (všichni Vegas). Stav série: 1:0.
Sestava Vegas: Hill - Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague - Marchessault, Eichel, Barbašev - Mark Stone, Stephenson, Howden - Amadio, W. Karlsson, R. Smith - Kolesar, N. Roy, W. Carrier. Trenér: Cassidy.
Sestava Floridy: Bobrovskij - Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, GUDAS, Mahura - Duclair, Barkov, Verhaeghe - M. Tkachuk, Bennett, Cousins - Reinhart, Lundell, Lomberg - Dalpe, E. Staal, Colin White. Trenér: Maurice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články