Hlavní obsah

Washington je v NHL k nezastavení, i zásluhou skvělého Vokouna

WASHINGTON

Sedm zápasů, sedm výher. Hokejisté týmu Washington Capitals jsou v nové sezóně NHL pořádně rozjetí a jsou už jediným neporaženým celkem soutěže. V neděli se o to ostatně postarali sami, když rovněž neporažený Detroit smetli na svém ledě překvapivě snadno 7:1. Tým kolem Alexandra Ovečkina a českého brankáře Tomáše Vokouna válí a míří za rekordem v počtu vyhraných utkání od začátku sezóny.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Washington Capitals jsou v nové sezóně dobře rozjetí

Článek

Pokud Washington vyhraje ještě třikrát, vyrovná rekord Toronta a Buffala, kteří v letech 1993, resp. 2006 rozjeli sezónu NHL deseti výhrami v řadě. Mimochodem, oba týmy ale na konci sezóny neslavily. Toronto, i Buffalo o třináct let později, došlo v bojích o Stanley Cup "jen" do semifinále play-off.

I proto ve Washingtonu úspěšnému startu ročníku nepřisuzují příliš velkou váhu. "Je teprve říjen. Není to o tom, jak sezónu začnete - je to o tom, jak ji zakončíte," napsal na svém blogu majitel Capitals Ted Leonsis.

Samozřejmě, že ale současná série těší a hráči nabírají sebevědomí. "Tvrdě na ledě makáme a jsme za to odměněni," říká brankář Tomáš Vokoun. "Některé věci sice ještě potřebujeme vylepšit, ale to se během sezóny dožene," myslí si hlavní strůjce úspěchů Capitals. V šesti zápasech, ve kterých nastoupil, ještě nepoznal hořkost porážky.

Dvě největší hvězdy hokejistů Washingtonu - Alexandr Ovečkin a Tomáš Vokounfoto: ČTK/AP

Pětatřicetiletý Vokoun podepsal v létě s Washingtonem roční smlouvu za směšných 1,5 miliónu dolarů a pro klub to byl po příchodu Alexandra Ovečkina nákup století. Přitom debut v novém klubu nebyl úplně ideální, výhru nad Tampou vydřel až po nájezdech. "Od té doby je ale famózní. Je to neuvěřitelný gólman a má spoustu zkušeností," pochvaluje si svou oporu trenér Bruce Boudreau.

Skórovat může kdokoliv

Mužstvo navíc střílí hodně branek, v sedmi zápasech jich rozdali třicet. Smrtelné jsou jeho přesilovky, ve kterých má Washington téměř třicetiprocentní úspěšnost. To je nejlepší bilance v lize. V minulých letech hra Capitals stála na prvním útoku Ovečkin-Bäckström-Sjomin, ale letos se daří i ostatním. Vždyť na poslední výhře nad Detroitem (7:1) se podílelo hned čtrnáct různých hráčů.

"Jasně, že jsme za současné výsledky šťastní, ale pořád je před námi ještě dost práce," zůstává zase opatrný obránce Mike Green, jenž si v posledním zápase připsal dvě branky a dvě přihrávky. Další bek Dennis Wideman zase zatím bodoval v každém ze sedmi zápasů. "Každý večer může skórovat někdo jiný a proto je pro ostatní kluby tak těžké proti nám hrát," tvrdí forvard Mathieu Perreault.

Teď jde o to, aby hráči udrželi koncentraci i na další zápasy. "Každý den máte před sebou nové výzvy a musíte najít novou inspiraci a cestu k tomu, jak dosáhnout dalšího úspěchu. Ještě je před námi spousta zápasů, vždyť jich zbývá pětasedmdesát," říká pro list Washington Times kouč Boudreau.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.