Hlavní obsah

Z Colorada zní: Francouz už v NHL chytat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pěti let za Colorado naskočil do 73 zápasů, v roce 2022 se zásadně podílel na zisku Stanley Cupu, další utkání v NHL už ale 33letý gólman Pavel Francouz podle všeho nepřidá. Loni v dubnu podstoupil operaci přitahovače svalu, a jak nyní prohlásil generální manažer klubu Chris MacFarland, český brankář si ‚užívá důchodu‘.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pavel Francouz na archivním snímku.

Článek

„Používám to spojení volně, ale nemáme pocit, že by posiloval nebo chtěl hrát,“ řekl MacFarland v podcastu DNVR Avalanche.

Francouzova zámořská pouť je prošpikována zraněními a obtížnými návraty. Rodák z Plzně ale v brance dokazoval, že je na něj spoleh. Opakovaně ho však srážely zdravotní komplikace a dlouhé pauzy. Absolvoval operace kyčlí, po nichž se ještě vrátil do akce, ale definitivně ho vyřadilo zranění z minulé sezony. Chirurgický zákrok tentokrát nepomohl, 12. listopadu Colorado oznámilo, že Francouz v probíhající sezoně už chytat nebude.

„Zranění bylo nešťastné, načasování také, ale je zpátky doma a snad si užívá života,“ řekl MacFarland.

Francouz tak své působení v NHL uzavře bilancí 44-21-6, průměrem 2,49 gólu na zápasy, úspěšností 91,9 procenta a 4 čistými konty.

Pro hokejové dějiny Colorada zůstane památným jeho záskok v předloňském play off, kdy v brankovišti nahradil zraněného Darcyho Kuempera a šesti výhrami ze šesti startů pomohl týmu ke Stanley Cupu. Jeho zisk pak slavil doma v Plzni. ‚Frankie‘ se tehdy octil na vrcholu.

Za oceán přitom Francouz odcházel v roce 2018 po angažmá v KHL, aby si splnil sen a zachytal si v nejlepší soutěži světa. Jeho jméno je sice uvedeno mezi šampiony, často však jeho angažmá připomínalo spíš martyrium.

Mezi tyčemi Colorada v této sezoně nastupují Rusové Alexandr Georgijev, Ivan Prosvětov a Fin Justus Annunen. V letošním play off budou Avalanche znovu patřit k aspirantům na Stanley Cup. Ale už bez Francouze.

Reklama