Hlavní obsah

Z deprese k euforii. Mrázek byl v brance Chicaga u obratu sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to na katastrofu, skončilo to málo vídanou výsledkovou otočkou. Za stavu 0:4 se asi gólman Chicaga Petr Mrázek nenadál, že si v San Jose připíše šestnáctou výhru v sezoně. Souboj dvou nejslabších týmů NHL měl ale nečekané rozuzlení – 5:4 pro Blackhawks!

Foto: ČTK/AP

Petr Mrázek

Článek

V polovině první třetiny se přitom jejich český brankář vztekal na spoluhráče Ryana Donata, že mu nešikovně bránil ve výhledu při gólové ráně Thomase Bordeleaua. Na začátku druhé části pak inkasoval dvakrát během 68 sekund do Fabiana Zetterlunda. Prohrávat ve 22. minutě o čtyři góly? Nemilé. Mrázek ani jeho spoluhráči to ovšem nezabalili.

„Byli jsme pod tlakem, ale jakmile jsme si v polovině druhé třetiny vzali do hlavy, že musíme dát nohy do pohybu a hrát jednoduše, začalo se to obracet v náš prospěch,“ přikyvoval kouč Chicaga Luke Richardson.

Mrázek od 22. minuty předvedl 15 úspěšných zákroků (celkem 26) a Blackhawks začali umazávat domácí náskok. Do druhé pauzy to bylo zásluhou Donata a Tylera Johnsona už jen o dva góly. Ve třetí třetině skóroval bek Seth Jones a při hře bez brankáře srovnal Philipp Kurashev v čase 59:13! Hned po osmnácti sekundách prodloužení pak rozhodl druhým gólem v zápase Jones.

Domácí gólman Devin Cooley tak při odchodu z ledu projížděl rojem slavících soupeřů. „Kluci přede mnou hráli dobře a určitě si zasloužili vyhrát,“ smutnil po svém druhém startu v NHL 26letý dlouhán.

„Za stavu 0:4 ale stačí, když se vám povede dát nějaký náhodný gól, a začnete se cítit hned líp,“ líčil Donato. „Přiznejme jim zásluhy, jenže my přestali dělat, co bylo třeba,“ povzdechl si kouč Sharks David Quinn. San Jose tak na předposlední Chicago ztrácí v celkové tabulce už pět bodů.

V historii Blackhawks to byl celkově pátý zápas, který vyhráli poté, co v jeho průběhu prohrávali o čtyři a více branek. Naposledy to předvedli v roce 2009 při památném comebacku s Calgary z 0:5 na 6:5.

V této sezoně se pak připojili k Arizoně (z 0:4 na 5:4 po prodl. s Coloradem) a právě k Sharks (z 0:4 na 6:5 po prodl. v Detroitu) jako třetí tým, který zvládl otočit zápas, ačkoli v něm prohrával už o čtyři góly. Ani jeden z tria si přitom letos nezahraje v play off.

Reklama