Hlavní obsah

Zákroky roku na počkání. Gólman Islanders zase ohromil

Pokud to letos New York Islanders dotáhnou do play off, pak bude zákrok Ilji Sorokina ze zápasu s Torontem považován za jeden ze zásadních momentů na cestě k postupu. Ruský gólman za stavu 0:1 velkolepě zabránil druhému gólu Maple Leafs. A domácí se od krizové chvilky odpíchli k výhře 7:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Gólman Islanders Ilja Sorokin předvedl v NHL famózní zákrokVideo: sntv

 
Článek

Toronto šlo do vedení na začátku 12. minuty a ve třinácté hned mohlo zvýšit. Dojíždějící Mitch Marner dobře věděl o úplně volném Eriku Gustafssonovi a naservíroval mu puk před odkrytou branku. Jednatřicetiletý švédský bek mohl dát 40. gól v NHL úplně lehce. Nikým neatakován si zpracoval přihrávku, jenže do dráhy jeho polovysoké střely dokázal Sorokin na poslední chvíli vložit hokejku a puk do sítě nepustil.

Fanoušci Toronta se chytali za hlavu, příznivci Islanders ohromeně jásali.

„Viděl jsem hráče s pukem. A to, jak pohnul tělem. Myslel jsem si, že je to střela. V poslední chvíli jsem ale zahlédl, že je to přihrávka. Měl jsem jedinou šanci, jak to překazit," líčil Sorokin.

Sedmadvacetiletý Rus už ale podobné parády předvedl v únoru na ledě Pittsburghu proti Krisi Letangovi a minulou sezonu v Madison Square Garden proti Artěmiji Panarinovi z Rangers. V domácí UBS Areně byl ale ještě o něco efektnější.

„Už jsme se smiřovali se stavem 0:2, ale na tabuli byl pořád jen jeden gól," vykládal útočník Islanders Cal Clutterbuck. „A tak jsme šli a v první minutě druhé třetiny hned vyrovnali," ocenil klíčový význam Sorokinova zásahu.

„Myslím si, že náš brankář umí velmi dobře číst hru. Dokáže prostě držet skvělou pozici, ale nevím, jak to dělá," dodal bek Noah Dobson. A především Sorokin úžasně ovládá hokejku.

„Někdy je těžké nekroutit hlavou, když vidíte, jaké zákroky předvádí," přikývl Dobson.

Islanders využili zaváhání Floridy ve Philadelphii (3:6) a na pozici první divoké karty ve Východní konferenci zvýšili odstup od Panthers na tři body, i když mají o jeden odehraný zápas víc. První pod čarou je nyní se čtyřbodovým odstupem na Islanders Pittsburgh, ale proti newyorskému týmu má dvě utkání k dobru. Se Sorokinem za zády se však Islanders nemají čeho bát.

Reklama

Související témata: