Hlavní obsah

Zámoří tleská nečekanému českému hrdinovi. Vaněček je v NHL nováčkem měsíce

New York/Praha

Stal se nečekanou oporou Washingtonu Capitals a v zámoří za své výkony sklízí zasloužený aplaus. Brankář Vítek Vaněček z Washingtonu byl vyhlášen nejlepším nováčkem úvodního měsíce zámořské NHL. Pětadvacetiletý gólman zasáhl v lednu do sedmi zápasů Capitals a ve všech pomohl týmu k bodovému zisku, pět z nich Washington vyhrál.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Český brankář Washingtonu Vítek Vaněček v akci.

Článek

Vaněček působí v zámoří od roku 2015, až letos si ale připsal první starty v elitní soutěži. Před sezonou vše nasvědčovalo tomu, že bude až brankářskou trojkou, ale problémy se srdcem přinutily přerušit kariéru švédskou hvězdu Henrika Lundqvista a koronavirus ze hry na čas vyřadil Ilju Samsonova.

A rodák z Havlíčkova Brodu šanci skvěle využil. V lednu zasáhl do sedmi zápasů s úspěšností zákroků 91,8 procenta a průměrem 2,78 inkasované branky na utkání. Vaněček, jehož Washington draftoval v roce 2014 jako celkově 39. hráče, se stal jedenáctým gólmanem v historii NHL, který zahájil kariéru sedmi zápasy bez porážky v normální hrací době.

Společně s Vaněčkem byla hvězdou ledna vyhlášena také zdravotní sestra z pohotovosti washingtonské nemocnice Mary "Dani" Dell'Isolaová. Vedení NHL v této sezoně oceňuje i osobnosti mimo led, které pomáhají v boji s pandemií koronaviru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články