Hlavní obsah

Zapomněl na Pastrňáka, stálo nás to postup! Fanoušci Toronta tepou útočníka, jiní nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledoval puk, mezitím mu ale za zády ujel rychlík David Pastrňák. Toho už nikdo nedohnal a Leafs tak přepadlo drtivé zklamání. Útočníka Toronta Mitche Marnera někteří zámořští fanoušci tepou za laxní přístup v klíčové situaci prodloužení 7. zápasu série 1. kola s Bostonem (1:2), ve kterém kanadský tým inkasoval závěrečný direkt.

Sestřih zápasu Boston - TorontoVideo: NHL.com

 
Článek

Situaci neměl jednoduchou. Marner do hry naskočil ze střídačky a musel se vracet, jelikož puk držel bostonský obránce Hampus Lindholm. Až když Švéd nahodil do útočného pásma, všiml si Marner, že za ním už je rozjetý český hokejista. A pohroma byla na světě.

Po odrazu od mantinelu se dostal puk přímo na hokejku Pastrňákovi, který vykoupal bekhendovým blafákem ruského brankáře Leafs Ilju Samsonova. Zatímco bostonská arena TD Garden bouřlivě slavila, hráčům a příznivcům Toronta zbyl pouze smutek a prázdno. Sen se rozplynul. A jako hlavního viníka inkasované branky mnozí fanoušci kanadského klubu vidí právě Marnera.

Rozhodující branka Davida Pastrňáka v sedmém zápase série play off.Video: NHL.com

Mají za to, že kdyby se s českým útočníkem vracel, gólu se mohlo zabránit. „Sledujte pohyb Marnera. V prodloužení sedmého zápasu. Vážně, nedívejte se na nic jiného než na něho od začátku do konce,“ upozorňoval jeden z kritiků. „Snad to byl pro něho poslední zápas,“ zmiňoval další.

Jiní ale s tímto názorem nesouhlasí. „V jakém světě má proboha křídlo bránit křídlo?“ reagoval jeden z příznivců. Další zmiňovali, že chybu spíše udělal obránce Morgan Rielly, který si najíždějícího Pastrňáka neohlídal. „Proč jel tak pomalu?“ ptali se další . „Myslet si, že je na vině Marner, když tam jsou dva obránci za ním, je celkem směšné,“ konstatoval jiný uživatel na sociální síti X.

Rozčarování příznivců Leafs a jejich kritika týmového jádra jsou ale logické. Toronto dalo proti Bruins v průměru jen 1,71 gólu na zápas (nejméně ze všech týmů v play off). Auston Matthews tak má od svého vstupu do NHL bilanci v sériích play off 1-8. To samé William Nylander, Marner i Rielly. Kapitán John Tavares 1-6.

Tato pětice přitom zpod platového stropu týmu ubírá 54 milionů dolarů. Otázkou je, zda to není přílišný luxus, když společně jen jednou postoupili do druhého kola. Při rozhodující Pastrňákově akci v prodloužení mělo Toronto na ledě hráče za 40 a půl milionu dolarů.

„Nakonec to nezáleží na nás, jestli budeme společně pokračovat. Je to ale hra centimetrů. Vyhrabali jsme se ze srabu, jenže v hokeji rozhodují maličkosti. A to nás stálo postup,“ zoufal si Matthews, který se v sestavě Maple Leafs objevil po dvouzápasové zdravotní pauze.

Nejlepšího kanonýra základní části (69 gólů) ale Boston v play off udržel na jedné trefě (1+3), stejně jako Marnera (1+2) s Tavaresem (1+1). Nejvíc gólů dával Nylander (3+0), který však úvodní tři utkání vynechal kvůli mysteriózním problémům.

„Měl jsem z nějakého důvodu rozostřené vidění, těžko bych s tím byl něco platný,“ cedil skrz zuby švédský útočník a své hodnocení série prokládal slůvkem ‚fuck‘. „Podívejte, nemyslím si, že by byl nějaký problém s naším jádrem. Myslím, že jsme tvrdě bojovali celou sérii a dotáhli to až do sedmého zápasu v prodloužení,“ vyprávěl Nylander.

Od roku 2013 hrálo Toronto s Bostonem čtyři série v play off, všechny dospěly do sedmého utkání a ze všech nakonec postoupili Bruins. Letošní hořký konec možná u Maple Leafs přinese léto plné změn. A mohou se tentokrát týkat i velkých jmen.

Mohl za rozhodující gól Pastrňáka primárně útočník Mitch Marner?
Ano
4,9 %
Ne
95,1 %
Celkem hlasovalo 7125 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.