Hlavní obsah

Kouč měl s kritikou pravdu, uznal Pastrňák. Teď je v Bostonu za hrdinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letí se na Floridu! Hokejisté Bostonu tam ovšem nebudou užívat sluníčka, ale rvát se o konferenční finále. Postup do druhého kola Stanley Cupu jim v sérii s Torontem životním gólem na 2:1 zařídil David Pastrňák.

Rozhodující branka Davida Pastrňáka v sedmém zápase série play offVideo: NHL.com

 
Článek

Prodloužení sedmého zápasu play off, co víc si hráč NHL může přát? Pastrňák přitom po nevýrazných výkonech v zápasech č. 5 a 6 čelil kritice kouče Jima Montgomeryho.

„Kdybych byl na jeho místě, řeknu to samé. Vůbec jsem s tím neměl problém. On se snaží dostat z každého to nejlepší. Měl pravdu, že musím hrát líp,“ tvrdil Pastrňák, který předvedl rozhodně kvalitnější představení. Na ledě strávil 21:21 minuty, zaznamenal čtyři střely na branku a vrcholný kousek si schoval na druhou minutu prodloužení.

Jakže to říkal Montgomery? „Naši nejlepší hráči musí předvést v rozhodujících momentech ty nejlepší výkony.“ A Pastrňák si na ten správný okamžik dokonale vyčíhnul.

Když viděl, že se bek Hampus Lindholm chystá nahodit do útočného pásma, nabral rychlost a přejel modrou. V reálu to vypadalo jako dokonale secvičená akce, když se puk z rohu mantinelu odrazil přímo na Pastrňákovu hokejku a český útočník bekhendovým blafákem vykoupal Ilju Samsonova v brance Maple Leafs.

Z širšího opakovaného záběru je ale vidět, jak se Lindholm po odpálení puku otáčí směrem k lavičce Bruins a jede střídat. Až po výbuchu bostonské radosti mění před mantinelem směr a pádí do klubka slavících hráčů. Klíčovou bostonskou akci i kvůli tomu Maple Leafs špatně přečetli. Mitch Marner vůbec nezaregistroval, že mu Pastrňák prosvištěl za zády, pozdě zareagoval i bek Morgan Rielly a Samsonov už třicátý zákrok večera nepřidal.

Sestřih zápasu Boston–TorontoVideo: NHL.com

„Zvládli jsme to, to je hlavní,“ oddechl si Pasta. „Odehrál fantastický zápas. Od prvního střídání byl skvělý. Věděl, že na něj spoléháme a potřebuje předvést velký výkon. A to se mu povedlo, moc nám pomohl,“ ocenil kapitán Bruins Brad Marchand.

Na začátku 50. minuty by se ale v bostonských fanoušcích krve nedořezal. Po ztrátě puku v obranném pásmu předložil šutér Toronta Auston Matthews, který naskočil po dvouzápasové absenci, dokonalou přihrávku na gól Williamu Nylanderovi. Naštěstí pro Bruins ale po 81 sekundách srovnal nenápadnou, skrytou střelou přes bránící hráče Lindholm. Od Samsonova se puk odrazil do tyčky a za čáru.

„Jen jsem se snažil dostat puk do sítě. Najít si místečko a nějak ho tam propálit,“ oddechl si švédský obránce, který v prodloužení svou asistencí rozpoutal v TD Garden bouři a Pastrňákovi zařídil dosud nejlepší moment kariéry.

„Byl to náš top výkon v sérii a Pasta byl velice dynamický,“ pochvaloval si Montgomery. „Jako lajna jsme zahráli líp. Strávili jsme víc času v útočném pásmu, měli jsme šance. A pak ten moment z prodloužení, to bylo něco fantastického,“ vyprávěl Pastrňák. „Zklamanější asi být nemůžeme,“ opáčil kouč Toronta Sheldon Keefe. „Prázdno,“ hlesl Nylander. Do řeči asi moc nebylo ani trenérovi národního týmu Radimu Rulíkovi, kterému by přílet kanonýra Pastrňákova kalibru na MS vytrhnul trn z paty…

V kolonce postupujících do konferenčních semifinále je tak potřeba zaplnit už jen jedno místo, kam se na Západě vmáčkne vítěz sedmého utkání mezi Dallasem a Vegas.

Boston má ale jistotu, že míří na Floridu, kde hned v noci na úterý (2:00 SELČ) začíná série s Panthers. Vzhledem k loňským událostem, kdy s nimi Bruins jako velký favorit prohráli sedmizápasovou sérii úvodního kola, se dá čekat solidní řežba. Boston odhodil balvan a touží po odplatě.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.