Hlavní obsah

Zase do prázdné. Ovečkin se nezadržitelně sune k osmistovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest zápasů nepřekonal gólmana a stejně se jeho střelecký účet v rozšířil v posledních třech utkáních o další čtyři zásahy. Kapitán hokejistů Washingtonu Alexandr Ovečkin se díky trefám do prázdné branky jako třetí hráč v dějinách NHL přibližuje k metě 800! Chybí mu už jen poslední tři kousky.

Foto: Fred Greenslade/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Alexander Ovečkin si nechává upravit helmu během utkání s Winnipegem.

Článek

Naposled na konci listopadu ve Vancouveru se ruský útočník Capitals trefil, když tyče hájil gólman. V minulých třech utkáních ale vždy jistil výhru v závěrečných minutách při soupeřově power play.

Ve Philadelphii dokonce hned dvakrát. Nejprve v čase 58:25 a na konečných 4:1 dával v čase 59:51. Proti Seattlu to Ovečkin stihl na poslední chvíli - 59:56. A v noci na pondělí ve Winnipegu na 5:2 uzavřel od vlastní modré čáry už v čase 57:48.

Hned vzápětí dostal trest do konce zápasu forvard Jets Mark Scheifele, který si podle sudích až moc vehementně stěžoval, že ho Ovečkin s Larsem Ellerem před posledním gólem faulovali.

Čtyři góly v řadě při power play střílel ruský hokejista jako čtvrtý hráč v historii soutěže. Jeho předchůdci byli Jake Guentzel, Vladislav Naměstnikov a Gustav Nyquist.

„Většinu zápasu jsme Ovečkina dokázali držet daleko. No a pak se nám trefil do prázdné branky," zalitoval obránce Winnipegu Neal Pionk.

I když sedmatřicetiletý Rus tyhle góly neslaví, ve Philadelphii se domácímu Travisi Konecnymu moc nepozdával způsob, jakým Ovečkin dovezl puk do klece Flyers. Přehodil si ho z forhendu na bekhend, což podle kanadského útočníka zavánělo znevažováním poraženého týmu. A došlo tak i na menší šarvátku.

„Prostě se mi to nelíbilo, ale možná to nebylo až tak hrozné," volil později smířlivější tón Konecny.

Ovečkinovi už chybějí jen čtyři góly, aby se srovnal s druhým nejlepším střelcem historie NHL Gordiem Howem (801). Pak ho ovšem čeká ještě dlouhá stíhací jízda k vrcholu statistiky, kde trůní Wayne Gretzky (894). Psychologická bariéra však byla prolomena. Už se nebavíme o trojciferné číslici, ale aktuálně o 97 brankách.

„To jsou ale pořád tři sezony po třiceti gólech. A nikdo nemládne, ani Ovie," připomněll v rozhovoru pro Sport.cz Ovečkinův bývalý spoluhráč brankář Tomáš Vokoun.

Pokud si však ruský útočník vypomůže i góly do prázdné branky, měli by zpozornět také pesimisté, kteří v překonání Gretzkyho rekordu nevěří.

„Není důležité jak, ale kolik. To je staré přísloví," vtipkoval na toto téma washingtonský Dylan Strome.

Ovečkin se při power play soupeřů neohlíží na spoluhráče a jakmile se dostane k puku, střílí. Klidně přes celé hřiště. I díky tomu se Gretzkymu přiblížil také v této kategorii. Do prázdné branky nasázel už 53 branek, Great One 56.

„Ovie pořád hledá cesty, jak ty góly dávat. Už jen nečeká na přesilovce, až mu to hodí na jeho oblíbené místo v kruhu. Snaží se o další způsoby a v této sezoně je zase mezi nejlepšími. Klobouk dolů před ním. Po hokejové stránce," dodává nejproduktivnější hráč v dějinách New Jersey Patrik Eliáš.

Reklama

Související témata: