Hlavní obsah

Zdrcený Edmonton, kanadské čekání se prodlužuje. Snad je to poslední zklamání, špitl McDavid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to třicet let, co se v ulicích Montrealu zvrhly oslavy Stanley Cupu v rabování obchodů, zakládání požárů a demolování policejních aut. Skoro dvě stovky zraněných měly tehdy 'památku' na vítězství Canadiens v play off nejslavnější ligy světa. Od té doby ale kanadské týmy na další hokejový triumf čekají a letošní rok na tom nic nezměnil. Ani Edmonton s Connorem McDavidem

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Zklamaný hvězdný útočník hokejového Edmontonu Connor McDavid gratuluje k postupu v play off NHL Jonathanu Marchessaultovi z týmu Vegas Golden Knight.

Článek

Winnipeg se poroučel už v prvním kole (s Vegas), Toronto nenašlo recept na Floridu, a v noci na pondělí nedokázali utéct z mečbolu Golden Knights ani Oilers. Přestože měli ve svém středu dva nejproduktivnější hráče základní části i play off Connora McDavida a Leona Draisaitla. Tohle 'nepolapitelné' duo už ale žádné bodíky nepřidá. Porážka 2:5 poslala poslední kanadský tým na dovolenou.

„Bolí to. Těžko se mi teď hledají slova. Když svůj úkol nedokončíte, cítíte to jako selhání nebo téměř promarněný rok. A musím to vzít hodně na sebe. Dnes jsem nebyl dobrý," zkritizoval se Draisaitl, který dal v úvodních dvou zápasech série 6 gólů. Ale v dalších čtyřech měl jen jednu asistenci a sezonu završil čtyřmi minusovými body v šestém utkání.

Proč Oilers provozují farmu dva tisíce kilometrů daleko od Edmontonu? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Oilers v něm ztráceli už po 24 sekundách. Stav sice během necelých dvou minut zvládli otočit, ale ve druhé třetině, stejně jako v pátém zápase, nastal edmontonský kolaps.

„Prostě jsme nebyli dostatečně důslední. Když dáte Vegas šanci, donutí vás za to zaplatit. Trochu jsme si hráli s ohněm. A oni našli způsob, jak své možnosti dotáhnout do konce," litoval obránce Darnell Nurse.

Hrdinou večera se stal útočník Vegas Jonathan Marchessault, který měl v základní části o 96 bodů méně než McDavid. Jenže dvakrát se prosadil po dorážkách a čistý hattrick završil chvíli po vypršení přesilovky Golden Knights.

Nováček mezi tyčemi Oilers Stuart Skinner po pauze zůstal na lavičce, ale ze strany domácích byla poslední třetina už jen křeč. Fanoušci Edmontonu si alespoň našli zábavu v obviňování sudích.

„Měl jsem být mnohem lepší. Několikrát mě vyhnali z branky," smutnil Skinner, který měl v sérii gólový průměr 3,97 na zápas a úspěšnost zákroků 87,5 procenta. To v konfrontaci s ‚náhradníkem' Vegas Adinem Hillem (2,19; 93,4) prostě nestačilo. A kouč Jay Woodcroft se z nějakých důvodů neodhodlal poslat od začátku do brankoviště zkušenějšího Jacka Campbella.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Brankář Edmontonu Stuart Skinner při utkání s Vegas Golden Knights.

„Měli jsme tým, který měl na lepší výsledek. Každý rok, čím jste starší, tak to víc a víc bolí," řekl zadák Nurse.

Golden Knights, kteří za šest let své existence počtvrté postoupili do konferenčního finále, si postupový závěr už zkušeně pohlídali.

„Z jejich strany to byla čistá práce. Nenašli jsme způsob, jak se prosadit," uznal i McDavid, který play off završil s 20 body (8+12) z 12 zápasů.

Má Edmonton šanci na Stanley Cup Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Od montrealského triumfu v roce 1993 postoupilo do finálové série Stanley Cupu šest týmů sídlících v Kanadě. Vancouver 1994, Calgary 2004, Edmonton 2006, Ottawa 2007, Vancouver 2011 a naposled Montreal 2021. Ani jeden fotku s hokejovým grálem nemá.

Šestadvacetiletý McDavid, považovaný všeobecně za nejlepšího hráče planety, si s Oilers zahrál play off popáté. Při jeho premiéře v roce 2017 ztroskotal Edmonton ve druhém kole na Anaheimu. O tři roky později v domácí bublině nezvládl kvalifikační kolo s Chicagem. V roce 2021 přišel výprask 0:4 na zápasy v prvním kole s Winnipegem. Loni pak lekce ve finále konference od Colorada. A letos připomínka ze strany Vegas, že kompaktní tým má mnohdy větší grády než soubor mimořádných individualit.

„Opravdu si myslím, že si člověk musí něčím takovým projít, aby to v budoucnu mohl vyhrát. Ale doufejme, že je to poslední zklamání," soukal ze sebe zdrcený McDavid.

Reklama

Související témata: