Hlavní obsah

Životní zápřah. Dostál dorovnal Haška, figuruje i v top 30 dějin NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za celou historii NHL napočítali 55 a více zákroků v jednom zápase základní části pouze 34 gólmanům. Brankář Anaheimu Lukáš Dostál mezi smetánku (na 29. místo) pronikl díky životnímu představení proti Torontu, i když pro něj skončilo nešťastnou porážkou 1:2 v prodloužení.

Foto: Kyusung Gong, ČTK/AP

Brankář Anaheimu Ducks Lukáš Dostál během zápasu v Torontu.

Článek

„Nemyslím si, že by na mě někdy šlo tolik střel. Tohle byl zápas, na který nezapomenu,“ vykládal Dostál, který z vrcholu klubové tabulky sesadil Johna Gibsona, jenž měl loni v únoru proti Pittsburghu 53 zásahů. „Jen jsem dělal svou práci. Na začátku mělo Toronto dvě velké šance, přidalo se i štěstí, ale pomohlo mi to a získal jsem sebevědomí.“

Hvězdami prošpikovanou sestavu Maple Leafs Dostál deptal až do 55. minuty, kdy ho v přesilovce překonal torontský kapitán John Tavares. Ten dorážel střelu Morgana Riellyho, kterou český brankář srazil na tyčku. V prodloužení ho pak svou 13. střelou na branku Ducks překonal nejlepší kanonýr sezony Auston Matthews, který zaznamenal 30. gól. William Nylander ale nepropálil Dostála osmkrát, Mitch Marner sedmkrát… „Chytal výborně, ale měli jsme se víc tlačit před branku, abychom mu to víc zkomplikovali,“ mínil Tavares.

„Bohužel máme nakonec jen bod,“ smutnil naopak český hrdina večera. Jen ve třetí třetině měl přitom zákroků (22), jako jiní gólmani za celý zápas. „Vyhovovalo mi, že jsem byl v zápřahu. Je celkem jedno, jestli na vás jde 20 nebo 40 střel. Stejně se snažíte zastavit každý další puk,“ povzdechl si Dostál, kterému díky životnímu výkonu stoupla úspěšnost zákroků v této sezoně na 90,1 procenta.

Čeští gólmani v NHL dosud zažili devět večerů s více než 50 zásahy v utkání základní části. Kromě Dostála také Dominik Hašek (2×), Tomáš Vokoun (2×), Ondřej Pavelec (2×), Milan Hnilička a Michal Neuvirth. Hašek má ale schovaný ještě jeden trumf. V dubnu 1994 v památném brankářském souboji s Martinem Brodeurem pochytal v utkání play off všech 70 střel Devils.

Nejvíc zákroků v utkání základní části NHL
Češi
Lukáš Dostál (Anaheim) 55/57 střel - 3.1. 2024 s Torontem
Dominik Hašek (Buffalo) 55/58 - 1.3. 1996 s NY Rangers
Milan Hnilička (Atlanta) 53/55 - 18.12. 2001 v Bostonu
Tomáš Vokoun (Florida) 52/55 - 2.10. 2009 v Chicagu
Michal Neuvirth (Buffalo) 51/54 - 13.3. 2014 v Carolině
Celkově
Ron Tugnutt (Quebec) 70/73 střel - 21.3. 1991 v Bostonu
Mario Lessard (Los Angeles) 65/68 - 24.3. 1981 v Minnesotě
Juuse Saros (Nashville) 64/67 - 5.1. 2023 v Carolině

„Když je Dostál v dobrém rozpoložení, chytá jako elitní brankář. Byl naprosto úžasný. Výborně se pohyboval, skvěle reagoval, dokázal být agresivní. Není to žádný obr, o to víc je pohyblivější,“ chválil kouč Greg Cronin.

Teď by měl hlavně srovnat své beky, aby příště soupeři tolik nedovolili. Počet torontských střel se nejspíš vyšplhal do takových výšin i kvůli absenci nemocného Radko Gudase. Ten si obvykle dokáže zjednat respekt. S 87 hity je třetí v celkové statistice NHL, s 63 zablokovanými střelami druhý v anaheimských tabulkách.

Reklama