Hlavní obsah

Zmáčknout, zavřít, zamotat. Jágrův útok hodlá znovu dominovat

Sunrise

Pořád je starší než jeho dva floridští spoluhráči z útoku dohromady. Kanaďan Jonathan Huberdeau (22), Fin s ruskými kořeny Aleksander Barkov (20) a Jaromír Jágr (43) tvoří formaci, která může znovu patřit k nejlepším v NHL.

Foto: Joel Auerbach, ČTK/AP

Jaromír Jágr si působení na Floridě nemůže vynachválit.

Článek

Na konci letošního února vysvobodila českou legendu výměna z angažmá v New Jersey, kde Jágr poslední týdny svého působení strávil s nasupeným výrazem a bez většího zájmu o předváděnou hru. Floridské sluníčko ale mělo na třiačtyřicetileté kosti blahodárné účinky.

„Přehrávali jsme týmy, které s námi hrály o play off, ale i adepty na Stanley Cup," líčil Jágr. Ztrátu na postupové pozice sice Panthers nedohnali, rozhodně se však zablýskalo na lepší časy. I díky tomu, že dva učedníci trpělivě naslouchali radám českého mentora.

Jágrova floridská školka
Jonathan HuberdeauAleksander Barkov
věk, země22 let, Kanada20 let, Finsko
výška/váha185 cm/80 kg191 cm/96 kg
pozicelevé křídlocentr
draft3. v roce 20112. v roce 2013
bodování79 z. (15+39)71 z. (16+20)

Hlavní změna? „Po Jágrově příchodu častěji držíme puk. To je pro náš styl hry hodně důležité," řekl Právu Huberdeau. „V držení puku jsou tihle tři opravdu fantastičtí," tvrdil i trenér Floridy Gerard Gallant. „Když někoho zmáčknou v útočném pásmu, dovedou ho tam nadlouho zavřít a pěkně zamotat. A i když třeba neskórují, soupeře tím hodně unaví."

Z každého vyjádření managementu Floridy je patrné, jak moc chtějí Panthers do play off, které v tomto tisíciletí hráli pouze jednou. Lajna Jágr, Barkov, Huberdeau je může vysněnému cíli hodně přiblížit.

V útoku se svým idolem

„Mám pocit, že můžeme hrát ještě o dost lépe. V prvním zápase jsme sice dali dva góly, ale mohli jsme být ještě produktivnější," řekl po úvodní výhře sezóny 7:1 nad Philadelphií Barkov, kterého Jágr považuje za jednoho z nejlépe bránících centrů NHL. „A to je mu dvacet. Teď si vezměte, jak bude řádit za dva tři roky," těší se české křídlo.

Barkovův otec hrával hokej v Rusku i ve Finsku a je o sedm let starší než Jágr. „Jaromír byl asi mou největší hokejovou modlou. Sledoval jsem ho od pěti let a od té doby jsem chtěl hrát jako on. Takže teď jsem v lajně se svým idolem. Skvělé, moc si to užívám," usmíval se Barkov.

Jágra jako kluk pečlivě sledoval také Huberdeau. „Protože jsem francouzský Kanaďan, byl mým vzorem Mario Lemieux. Ale oni hráli spolu, takže to bylo super. Je to jedna z největších dvojic v hokejových dějinách. Sledoval jsem Maria, takže jsem s ním samozřejmě pozoroval i Jaromíra. Budu se opakovat, ale je to fantastický hráč, legenda NHL. Jsem fakt šťastný, že s ním můžu znovu hrát."

Často je při tréninku nebo i při zápase vidět, kterak Jágr sedne na mantinel a své omladině něco zapáleně vysvětluje. A Barkov s Huberdeauem trpělivě poslouchají. „S Jágrem jsme se oba v naší lajně zlepšili. On je hráč, od kterého se můžeme hodně naučit. Moc jsme toho ale neměnili, bylo jen potřeba si na sebe zvyknout a vypilovat souhru, abychom si na ledě rozuměli," tvrdil Huberdeau. „Hrát s ním je totiž velmi snadné. Když má Jágr puk, víte, co máte na ledě dělat," dodal Barkov.

Jágr svým spoluhráčům komplimenty vrací. A děkuje jim, že za něj některé situace odbruslí. „Ale to on jen tak říká. Pořád je ještě dost rychlý a ohromně silný. Je neskutečné, že v jeho věku ještě dokáže hrát na tak špičkové úrovni. Vždyť jeho vrstevníci se už jen válejí u televize," pravil Barkov.

Reklama

Související témata: