Hlavní obsah

Od muk fanatismem k euforii! Spartě se asi úplně dobře nespí, řekl Pešán a děkoval asistentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožil si muka s happyendem. Když byli Bílí Tygři v předkole s Olomoucí třikrát jen jednu prohru od vyřazení, jejich kouč Filip Pešán neměl lehké noci. „Snad se teď vyspím,“ oddychl si po triumfu 4:1 a velkém obratu série z 0:2 na 3:2 a postupu do čtvrtfinále, ve kterém na jeho rozjetou družinu čeká Sparta.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, radost domácích hokejistů po postupu do čtvrtfináleVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Předkolo play off, 5.zápas: Liberec - Olomouc

Po dvou prvních prohrách v prodloužení byl Liberec na dně, co vás nastartovalo k velkému obratu?

V prvních dvou zápasech jsme udělali spoustu chyb. Možná jsme byli trochu bohorovní, možná jsme chtěli být moc ofenzivní… Trochu jsme si to po příjezdu do Olomouce narovnali a pár věcí si k tomu řekli. Lídři to vzali za správný konec a otočili sérii. Ukázali jsme si, že když lídři říkají správné věci, a hlavně je pak dělají i na ledě, tým může být velmi silný. Upozadili jsme některé naše ofenzivní zbraně a všichni se obětovali pro to, abychom sérii i za takhle nepříznivého stavu otočili.

Není nakonec zpětně i cennější projít si takhle těžkým bojem než vyhrát bez nesnází?

Ne. Jednodušší by bylo sérii vyhrát 3:0. Protože tohle jsou opravdu muka… Člověk vstoupí do předkola s tím, že bojoval o čtyřku, která těsně nevyšla. Během jednoho kola se propadne o další tři místa. A najednou prohrává v předkole 0:2. Ještě pokaždé v prodloužení po nešťastných gólech. Za mě jde o obrovskou zkoušku nervů kohokoliv v naší organizaci a jen klobouk dolů, že jsme našli cestu vyhrabat se z toho.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, radost domácích hokejistů po postupu do čtvrtfináleVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Přepadaly vás někdy už i černé myšlenky?

Určitě. Zejména, když jsme dostali v prodloužení prvního i druhého zápasu rozhodující branku. Rozhodně to nebyla růžová cesta, že bych pořád bezmezně věřil, že sérii otočíme. Ale jak říkám, strašně důležité bylo, že jsem najednou po příjezdu do Olomouce viděl trochu jiný tým. Viděl jsem vážný realizační tým, vážné lídry. Tam jsem si začal uvědomovat, že se série dá ještě otočit.

Tehdy jste si začal být i jistý, že to tým ukáže na ledě?

Jistý jsem si nebyl, ale třetí zápas po sobě jsem viděl obličeje všech a tam bylo spíš důležité, abychom to nezkazili trochu zbytečnými mítinky my, realizační tým. Poděkoval jsem Jirkovi Kudrnovi (asistent), který obrovskými emocemi tým vyburcoval. My jsme jen doplnili nějaké detaily. Pak už jen záleželo, jak to uhrají hráči na ledě. Klobouk dolů před lídry týmu.

Za stavu 2:0 na zápasy pro Olomouc začal chytat Dávid Hrenák. Co rozhodlo o jeho nasazení i do pátého, rozhodujícího duelu?

Že vyhrál dva zápasy za sebou v Olomouci. I když za mě Daniel Král chytal první dva zápasy fantasticky, ale nevyhrál, ať to bylo z jakýkoliv důvodů. Byla to jasná volba.

Věříte si teď na Spartu hodně?

Myslím, že se Spartě úplně dobře nespí… Ale na druhou stranu jsme teď dohráli strašně těžkou bitvu, kdy jsme se zvedali ze dna, takže na Spartu pomalu začínám myslet teprve teď.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Olomouc 4:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Oddychl jste si hodně, že by měl být i na čtvrtfinále k dispozici Jakub Rychlovský, který zápas s Olomoucí nedohrál po tvrdém zákroku Švrčka?

Naposledy jsem ho viděl a byl otřesený, ale před chvíli se už na rozhovoru usmíval, takže doufám, že se jeho zdravotní stav zlepšil. Zákrok byl za mě šílený. Budu doufat, že Kuba bude zpátky ve hře, protože je to klíčový hráč mužstva.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, olomoucký Švrček byl po faulu na Rychlovského vyloučen do konce zápasuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Jak vám bylo, když se na začátku druhé třetiny zkoušel za stavu 2:1 vrátit na led, ale po dvou střídáních to zase vzdal?

Nebylo moc času na to myslet, ale chtěl jsem, aby to Kuba vyzkoušel. Ale zase nechceme cokoliv riskovat. Pak se mixovalo sestavou a bylo v podstatě jedno, kdo na led jde. Všichni odvedli práci, která byla nakonec odměněna tím, že jsme vyhráli. A možná zlomovým prvkem zápasu byli lidé, kteří hrozně moc fandili – a tohle jsme potřebovali. Jenom bych byl hrozně rád, aby fanoušci věřili, že i když prohráváme a nevyvíjí se to šťastně, všichni pro to děláme maximum.

Reklama

  1 : 1 Slovensko - Česko 1 : 1 47. min Živě
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko