Hlavní obsah

Bolest národa je obrovská, hlesl Eliáš. V tragický den měl letět i on. Nakonec zůstal v Praze

Libor KalousSport.cz

Černé brýle nezakryly jeho zármutek. Patrik Eliáš se neubránil slzám, když stál na pódiu a loučil se s Karlem Rachůnkem, Janem Markem a Josefem Vašíčkem. Nejen on plakal. Spolu s ním i tisíce lidí na Staroměstském náměstí. „Bolest celého národa je obrovská, jsem rád, že jsem se tady mohl rozloučit i já s rodinou,“ řekl útočník New Jersey Devils.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patrik Eliáš při rozloučení se zesnulými českými hokejisty na Staroměstském náměstí.

Článek

Eliáš přišel na Staroměstské náměstí s manželkou a malou dcerou. Přitom zde neměl vůbec být. Ve středu už stál sbalený na letišti směr Amerika. Nakonec neodletěl. V den, kdy jeho spoluhráči z národního týmu měli leteckou havárii v Rusku.

"Malá měla nehodu před posledním vstupem do letadla. Spadla na hlavu a rozbila si bradu, proto jsme jeli do nemocnice na kontrolu. Všechno se děje z nějakého důvodu. Čtyři hodiny na to, když už jsme byli s malou doma z nemocnice, tak se na internetu objevila tato zpráva. Středa byl hrozný den,“ otřásl se ještě po několika dnech pětatřicetiletý hokejista.

Jaromír Jágr pokládá květinu při pietním aktu na Staroměstském náměstí, kde se lidé loučili se zesnulými hokejisty.foto: Právo/Jan Handrejch

Rodák z Třebíče byl jedním z mnoha, kteří se přišli rozloučit a zavzpomínat. „Je hezký, že přišlo tolik lidí. Spousta jich přijde za oslavami, za tím příjemným, je fajn, že přišli i z tohoto důvodu. Bolest celého národa je obrovská, jsem rád, že jsem se tady mohl rozloučit i já s rodinou,“ hlesl Eliáš, který s dalšími spoluhráči z reprezentace stál na pódiu během celé půl hodiny, co pieta probíhala. Čas, kdy našel čas na útržky s Markem, Vašíčkem a Rachůnkem.

„Nejvíce jsem vzpomínal na kluky. Nejčerstvější byly zážitky z mistrovství světa. Jak s Honzou, tak s Karlem. Z těch kluků to byl asi můj největší kamarád,“ zavzpomínal táta na tátu. Ten druhý už ale není.

„Dále jsem vzpomínal na různé věci, které jsme spolu zažili. Hráli jsme spolu na olympiádě, na mistrovství. Ke každému, když bylo něco řečeno, tak mi proběhl takový záblesk vzpomínek, zážitků, těch co jsme spolu zažili,“ dodal Eliáš, který do letadla nasedne v pondělí ve dvanáct hodin. Letí za další sezónou v NHL.

Hodně štětí a dobrý let...

Reklama

Související témata: