Hlavní obsah

Do NHL přes kanadskou juniorku. Jediná cesta, míní Antoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch české dvacítky na letošním mistrovství světaů, kde svěřenci Radima Rulíka získali stříbrné medaile, otevřelo téma, nakolik se mladým hokejistům vyplácí setrvání v českých klubech. Z 23členné soupisky totiž hraje v Česku jen pětice hráčů. Hned 12 hokejistů působí v kanadských juniorských soutěžích s vidinou budoucího prosazení se v NHL. „Ukazuje se, že teď je to jediná cesta,“ soudí Milan Antoš v pořadu Příklep na Sport.cz. Velká vlna kritiky následně zasáhla i českou reprezentaci do 18 let za výkon ve čtvrtfinále MS proti USA.

Kanadská juniorka? Jediná cesta do NHL. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Někdejší extraligový útočník vidí příčinu i v neuspokojivém stavu českých mládežnických lig. „Byl jsem toho součástí, protože jsem trénoval dorost, juniorku a viděl jsem to," říká kriticky současný expert České televize.

„Výchova hráčů není jen o tom, že všichni odejdou, musí tady někdo hrát, ale v tuhle chvíli to vypadá, že tím, jak jsme se chovali k mládežnickým soutěžím - dorostu, juniorce – tak jsme to úplně zlikvidovali a nejlepší hráči volí cestu odchodu do zahraničí," mrzí bývalého hráče Slavie, Plzně, Jihlavy či Ústí nad Labem.

Rulík k reprezentačnímu áčku? Myslím, že o tom všichni přemýšlejí. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Problém vnímá i v nedostatečné stavbě stadionů a tedy chybějících ledových plochách v Česku. „Když nemáte kluziště a nemáte trénink, tak už to prostě můžete dělat jen do nějakého věku a pak musíte jít někam, kde je konkurenční prostředí, které my jsme tady nevytvořili a ještě jsme ho zdevastovali," kritizuje Antoš.

Gólman Tomáš Suchánek byl oporou dvacítky na MS. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Zároveň se netají obdivem, jak se čeští hokejisté zlepšili během působení v zámoří, což se naplno promítlo i do hry reprezentačního týmu na zmíněném šampionátu. „Ve chvíli, kdy vidím, jak obrovský progres udělali kluci za rok, rok a půl v juniorské soutěži, tak mě těší, že tuhle cestu zvolili, přestože je těžká, a že se tam dokázali prosadit," těší hokejového experta.

Více ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.