Hlavní obsah

Do Síně slávy IIHF vstoupili Seger, Streit nebo Timonen

Síň slávy Mezinárodní hokejové federace se po třech letech rozrostla o nové členy. V Tampere do ní byli slavnostně uvedeni Švýcaři Mathias Seger a Mark Streit, bývalý vynikající finský obránce Kimmo Timonen nebo dlouholetý šéf korejského hokeje Chung Mong-won. Oceněni byli i Nizozemec Ron Berteling nebo Zoltán Kovács z Maďarska, kteří patří mezi klíčové postavy hokeje ve svých zemích.

Foto: Sport.cz

Lední hokej - ilustrační foto

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý obránce Seger dovedl v roce 2013 Švýcary k senzačnímu stříbru na MS jako kapitán. Na šampionátech se představil šestnáctkrát. Až letos jej překonal Andres Ambühl, který ve Finsku startuje na vrcholném turnaji posedmnácté.

"Vždy jsem rád hrál proti nejlepším a byla to pro mě velká motivace," řekl Seger. "Zároveň se vždy něco dozvíte i o jiných zemích. O jiných způsobech života. Finštině jsem ale nikdy nerozuměl," pousmál se švýcarský obránce, který ve své kariéře nikdy neopustil rodnou zem a drtivou část odehrál v dresu Curychu.

Stejně starý Streit se prosadil i do NHL, třebaže byl draftován až v bezmála 27 letech. V elitní lize odehrál včetně play off přes 800 zápasů a v roce 2017 získal s Pittsburghem Stanleyův pohár. Jako první Švýcar v NHL nosil na dresu kapitánské "céčko". "Vždy jsem si vážil, že se mohu věnovat tomuto sportu. Jak ale říkal Mathias, nemůžete to dělat sami. Potřebujete podporu své rodiny, manželky, přítelkyně, spoluhráčů, trenérů. Bez nic nejste nic a v tom je krása našeho sportu," prohlásil Streit.

Finský hokej na ceremoniálu, který tradičně předcházel bojům o medaile na MS, zastupoval sedmačtyřicetiletý Timonen, jenž dokázal stejně jako Streit vyhrát Stanleyův pohár a s finskou reprezentací získal medaile na olympijských hrách i mistrovství světa. "Je skvělé, že je tady tolik obránců. Většinou všechny zásluhy získávají útočníci, takže tentokráte si je vezmeme," usmíval se Fin, jehož kariéru ohrožovala sraženina krve v plicích. Timonen se ale uzdravil a s Chicagem v roce 2015 ovládl play off NHL.

Berteling získal Richard "Bibi" Torriani Award pro hokejistu ze země mimo světovou špičku, dlouholetý maďarský funkcionář Kovács převzal cenu Cenu Paula Loicqa za přínos světovému hokeji. Mong-won z Koreje byl oceněn v kategorii funkcionářů i proto, že se zasloužil o start mužské a ženské reprezentace na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018.

Český hokej má v Síni slávy IIHF 24 zástupců. Jako poslední do ní byli v roce 2015 uvedeni olympijští vítězové z Nagana Dominik Hašek a Robert Reichel.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko