Hlavní obsah

Česko - Čína 3:2Dočkali se! Parahokejisté vybojovali premiérovou medaili z mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na historickou medaili ukončeno! Nevyšlo to v letech 2012 a 2013 ani na památném turnaji v Ostravě před čtyřmi roky. Na čtvrtý pokus už ale čeští parahokejisté zvládli zápas o bronz. V kanadském Moose Jaw i přes herní převahu soupeře zdolali Čínu 3:2 a mohli slavit premiérový cenný kov.

Foto: parahockey.cz

Čeští parahokejisté na archivním snímku.

Článek

Parahokej v Číně je na vzestupu, což dokazovalo skóre 22:2 ve skupině, ačkoliv výkonnostně slabší, i následný nášup 7:2 Jižní Koreji. Číňané poprvé postoupili mezi nejlepší čtyřku, ale v semifinále nestačili na USA, stejně jako Česko od Kanady dostali debakl.

A tak se oba soupeři střetli v souboji o bronz, v němž měl v úvodu více ze hry rychlý soupeř. Skóre otevřel už ve druhé minutě Cchuej, ale další tutovky z brejků pokryl skvělý Martin Kudela. Ten umožnil českému týmu srovnat z první střely na branku, ve 12. minutě se prosadil na brankovišti šikovný Michal Geier.

Český ostrostřelec měl na svědomí i gól v úvodu druhé části, když využil chybu soupeře v rozehrávce a proměnil přesilovku ranou z úhlu. Čína však dokázala srovnat 12 sekund před druhou sirénou. Největší hvězda Asiatů Šen I Feng ukázal obří rychlost u levého mantinelu, prosvištěl kolem Kubeše a zavěsil – 2:2.

Národní tým čekal na své šance a na třetí gól si počkal na ideální moment. Těsně před koncem přesilovky puk nahodil zdánlivě z nikterak nebezpečné pozice kapitán Radek Zelinka. Střela zpoza levého kruhu však nečekaně propadla čínskému brankáři pod tělem do sítě a Češi se přiblížili k vysněné medaili.

Do konce totiž zbývalo jen 74 sekund a čeští bojovníci už nepustili soupeře do šance. Po vítězství 3:2 se na sebe navalili a užívali si historické chvilky. Na krk dostali cenný bronz s příchutí zlata, protože zámořští soupeři jsou stále o krok napřed, a v euforii si zazpívali státní hymnu.

Mistrovství světa v parahokeji v Moose Jaw (Kanada) - o 3. místo
Česko - Čína 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky: 12. a 18. Geier, 44. Zelinka – 2. Cchuej, 30. Šen.
Finále:
USA - Kanada 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Branky: 15. a 39. Farmer, 3. Misiewicz, 17. Eustace, 26. Wallace, 43. McKee - 35. McGregor.

l

Reklama

Související témata:
  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno