Hlavní obsah

Dominátor se pustil do Stloukala. Hašek u mě skončil, reaguje trenér a připomíná gólmanovu minulost

Praha

Když poslouchal osmiminutovou nahrávku, na níž trenér hokejových dorostenců Techniky Brno Martin Stloukal emotivním a jadrným projevem promlouvá ke svým svěřencům, nestačil se Dominik Hašek divit. „Za mě to bylo od A do Z naprosto špatně, od základu. Hráči byli ponižováni,“ prohlásil olympijský vítěz z Nagana v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizní stanici CNN Prima News.

Audionahrávka trenéra Martina Stloukala z Techniky BrnoVideo: archiv

 
Článek

„Připadalo mi, že ten člověk kluky vyloženě urážel. S některými věcmi se snad souhlasit dá, ale s většinou naprosto ne. Používal neakceptovatelná slova, která vůbec nepatří do sportu a už vůbec ne k mládeži," čertil se dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem a šestinásobný držitel Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezony NHL.

Haškovi vadila i Stloukalova slova, že nechce hráče vidět „žrát kebaby u těch cikánů smradlavejch špinavejch."

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Dominik Hašek.

„Rasistické výrazy v kabině jsou naprosto neakceptovatelné. Tenhle člověk v tuhle chvíli a za této situace nemá u mládeže co dělat. Naprosto jasně si za tím stojím. Xenofobní věci? To prostě neexistuje a nechci, aby takoví lidé pracovali s mládeží," prohlásil pětapadesátiletý bývalý gólman.

Stloukal, který byl rovněž hostem pořadu, stejně jako bývalý hokejový trenér a dnes uznávaný psycholog a osobnostní kouč Marian Jelínek, se k Haškovým slovům vyjádřil v úterý dopoledne na svém Twitteru. Během pořadu totiž neměl šanci reagovat, neboť byl účastníkem jen první části diskuze.

„Tím vystoupením pro mě osobně Dominik Hašek skončil. On, kterej před lety přetáhnul při srandamači v inlajnu protihráče zákeřně po hlavě hokejkou tak, že protihráč skončil v nemocnici, mně nebude říkat, kde můžu, nebo nemůžu a s kým pracovat," připomíná Stloukal zápas in-line hokeje z roku 2003, v němž Hašek brutálně fauloval protihráče. Ten dokonce skončil v nemocnici a podle svých slov utrpěl zlomeninu nosu, zhmoždění krční páteře a otřes mozku.

Naopak u Jelínka nalezl Stloukal částečné pochopení. „Vrcholový sport a vlastně sport obecně je takové skleníkové prostředí, kde ta sprostá slova padají. Kdo si myslí, že ne, je na velkém omylu. A že nám vyrůstají princezničky na hrášku, je taky pravda. Obsahově se s ním (s projevem Stloukala) dá nějakým způsobem ztotožnit, ale nesouhlasím s výrazy, které byly použity. Patnáct let je velice problémový věk," řekl Jelínek.

Kromě vulgarit Stloukalovi vyčítá i fakt, že hráčům nevysvětlil, proč mají do jídelníčku zařadit to které jídlo a proč jiné pokrmy jsou naopak nevhodné.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Marian Jelínek.

„Byl to klasický totalitní projev, u kterého mi chybělo vysvětlení. Proč by měl hráč jíst hovězí, proč ne vepřové? Když už něco zakazuji, měl bych také vysvětlit důvod," dodal někdejší osobní kouč Jaromír Jágra a dnes poradce hokejového brankáře Petra Mrázka nebo tenistky Karolíny Plíškové.

Vedení Techniky Brno se v pondělí za svého trenéra postavilo, byť mu vytklo určitý slovosled a některé metafory, a podrželo ho ve funkci trenéra dorostenců. Stloukalovým proslovem se budou zabývat i orgány hokejového svazu, především trenérská komise a sportovní oddělení.

„Trenér musí jít příkladem. Jak se chová on, tak se potom budou chovat i ti kluci, až se z nich stanou trenéři. Budou úplně stejní," uzavírá Dominátor.

Reklama

Související témata: